recepty

Drobenková buchta s rebarborou (nebo jiným ovocem)

Rychlá buchta nebo koláč, který lze variovat dle sezónní nabídky. V tuto chvíli je na zahrádkách čerstvá rebarbora, tak proč nesáhnout právě pro ni. Potřebujeme: 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru 2 vejce 1 hrnek mléka 150 g másla (nebo tuku na pečení) 1 skořicový cukr 1 prášek do...

Ředkvičkový salát

Ředkvičky a jaro - to jde zkrátka dohromady. A když přidáte salát a čerstvou cibulku, budete se olizovat. Na ředkvičkový salát budete potřebovat: 1 menší hlávkový salát 8 středně velkých ředkviček 1 jarní cibulku Zálivku vyrobíme z: 2 lžiček hořčice 2 lžic olivového oleje 4 lžic...

Zapečený květák se sýrovou krustou

Květák nemusí být jenom smažený v trojobalu! Vězte, že si pochutnáte a ještě budete mít méně, práce, když jej zapečete v troubě. Potřebujeme: 1 květák 2 vejce ½ hrníčku mléka 3 – 4 lžíce hladké mouky 150 g strouhaného sýra 1 lžíci másla koření: sůl, pepř, špetka nastrouhaného...

Dušená kapusta

Dušená kapusta je vhodná jako příloha k masu. Chutná i se smažným vejcem. Podáváme s vařeným bramborem. Potřebujeme: 1 kapustu 1 cibuli 2 stroužky česneku 1 žíci sádla (nebo olej) sůl, pepř hladkou mouku na zaprášení Nejprve si připravíme kapustu. Nakrájíme ji na proužky, propereme pod...

Smažená vajíčka s čerstvou petrželkou

Potřebujete: 1 cibuli kousek slaniny 4 vejce přepuštěné máslo nebo máslo petrželku Na pánvičce rozpustíme přepuštěné máslo, na kterém osmažíme na kousky nakrájenou cibulku a slaninu. Poté přidáme předem v misce rozšlehaná vajíčka. Tepelně upravujeme do konzistence, kterou máte rádi. Na...

Růžové špagety

Špagety nemusí být rozhodně nudné jídlo.  Zkuste je obarvit narůžovo. Máte dvě možnosti, jak to udělat: A) nasadit všem stolovníkům růžové brýle (to se moc nevyplácí) B) použít při přípravě pokrmu červenou řepu Potřebujeme: 1 balíček špaget dle vlastního výběru 2 červené řepy 200 g sýru...

Dýně Hokkaidó zapečená se sýrem niva

Potřebujeme: 1 dýně Hokaido 2 cibule 8 stroužků česneku sýr niva 150 – 200 g olivový olej koření ratattouille bílý jogurt Dýni pečlivě omyjte, protože se neloupe. Rozkrojte ji, vydlabejte semínka a nakrájet na měsíčky. Oloupejte cibuli a česnek. Dýni vložte do pekáče nebo zapékací...

Brynzové dušené papriky

Potřebujeme: 3 stroužky česneku 8 - 9 ks paprik 3 lžíce oleje 200 g brynzy 2 lžíce nasekané petrželky nebo bazalky Papriky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka nebo na plátečky. Na rozehřátý olej dáme rozetřený česnek a papriky, podle chuti osolíme a přikryté...

Zálivky na saláty

Není salát jako salát - zkuste netradiční zálivky a budete mile překvapeni. Základní zálivka 100 ml oleje dvě velké lžíce dobrého vinného octa sůl a pepř podle chuti Lze přidat jakékoli další aromatické složky podle chuti - čerstvé nebo sušené bylinky, med, hořčice a pod. Inspirovat se můžete...

Aktuality

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...

Dovolená 2016

1. týden v srpnu bude provoz částečně omezen. Závozy do Prahy, Hradce Králové a Pardubic však proběhnou, a to s co nejmenšími změnami. Děkujeme za pochopení. Naši zeleninu Vám doveze Petr Kunc.

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!