Pstruzi duhoví s řapíkatým celerem a citrusy

V polovině dubna začala sezona pro lov pstruhů. Příslušníci Petrova cechu se tak mohou chlubit krásnými úlovky. Aby se ve stejné úpravě nepřejedly, máme právě pro ně, či jejich kuchařky, jeden neobvyklý recept. Ve výsledku je stejně důležité jak jemné rybí maso, tak řapíkatý celer a citrusy.

Potřebujeme:

  • 2 vykuchané pstruhy
  • 2 menší nebo 1 větší řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 2 -5 stroužků česneku (dle osobních preferencí)
  • 1 větší mrkev
  • sůl
  • tuk na smažení (tentokrát doporučujeme máslo)
  • 2-3 citrusové plody (citrony nebo pomeranče)

Nejprve si připravíme řapíkatý celer. Z řapíků oloupeme pevná vlákna (podobně jako u rebarbory) a nakrájíme je na zhruba čtyřcentimetrové proužky. Dáme vařit do jemně osolené vody cca na 8 minut. Připravíme si také zeleninu. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, cibuli na osminky, kolečka či středně hrubé kostičky, česnek na jemné plátky.

Z jednoho citrusu vymačkáme šťávu, zbylé plody nakrájíme na kolečka.

Mezitím, co se celer vaří, na tuku v hlubší pánvi osmažíme pstruhy, které si předem osušíme a osolíme, zakápneme částí citrusové šťávy. Krátce smažíme po obou stranách. Vyjmeme z pánve.   

Pokračujeme s přípravou zeleniny na stejné pánvičce. Pokud nezbyl tuk, můžeme přidat, ale obvykle je to zbytečné. Osmažíme cibuli, mrkev a nakonec přidáme česnek. Osolíme.

Pravděpodobně se již dovařil celer, tak jej vyjmeme z vody a necháme vykapat v cedníku. Přebytečné vody zbavený celer přidáme do zeleninové směsi.

Osmažené pstruhy vložíme na zeleninovou směs, navrch poklademe plátky citrusů a zalijeme zbylou citrusovou šťávou. Ponecháme na chladnoucí plotýnce pod pokličkou ještě na dvě tři minutky.

Pokrm je vynikající s brambory, nebo bílým chlebem, bagetou nebo vekou.

Aktuality

Ukončení našich produktů na Scuku

Vážení přátelé V lednu nás na Scuku ( z jejich rozhodnutí) už nenajdete. Tímto jejich rozhodnutím ovšem přicházíme o většinu tržeb a budeme mít existenční problémy. Navíc obchodní činností jsme dotovali provoz naší zelinářské biofarmy. Podpořte nás proto objednávkou na našem Eshopu...

Přihlášení do našeho Eshopu

Pokud se Vám nedaří přejít do našeho obchodu kliknutím na obrázek, jděte, prosím, přímo na www.biozelenina-bedynky.cz

Dovolená

Vážení zákazníci, jsme rádi za vaši přízeń v těchto letních dnech, ale vězte, že i my musíme někdy odpočívat. Z důvodu dovolené bude provoz v Zahradě Černíkovice od  24. do 30. 7. 2017 omezen. Děkujeme za pochopení. Od 31.7. jsme zpět a plni energie. Hezké prázdniny přeje i Vám Miloš...