Pstruzi duhoví s řapíkatým celerem a citrusy

V polovině dubna začala sezona pro lov pstruhů. Příslušníci Petrova cechu se tak mohou chlubit krásnými úlovky. Aby se ve stejné úpravě nepřejedly, máme právě pro ně, či jejich kuchařky, jeden neobvyklý recept. Ve výsledku je stejně důležité jak jemné rybí maso, tak řapíkatý celer a citrusy.

Potřebujeme:

  • 2 vykuchané pstruhy
  • 2 menší nebo 1 větší řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 2 -5 stroužků česneku (dle osobních preferencí)
  • 1 větší mrkev
  • sůl
  • tuk na smažení (tentokrát doporučujeme máslo)
  • 2-3 citrusové plody (citrony nebo pomeranče)

Nejprve si připravíme řapíkatý celer. Z řapíků oloupeme pevná vlákna (podobně jako u rebarbory) a nakrájíme je na zhruba čtyřcentimetrové proužky. Dáme vařit do jemně osolené vody cca na 8 minut. Připravíme si také zeleninu. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, cibuli na osminky, kolečka či středně hrubé kostičky, česnek na jemné plátky.

Z jednoho citrusu vymačkáme šťávu, zbylé plody nakrájíme na kolečka.

Mezitím, co se celer vaří, na tuku v hlubší pánvi osmažíme pstruhy, které si předem osušíme a osolíme, zakápneme částí citrusové šťávy. Krátce smažíme po obou stranách. Vyjmeme z pánve.   

Pokračujeme s přípravou zeleniny na stejné pánvičce. Pokud nezbyl tuk, můžeme přidat, ale obvykle je to zbytečné. Osmažíme cibuli, mrkev a nakonec přidáme česnek. Osolíme.

Pravděpodobně se již dovařil celer, tak jej vyjmeme z vody a necháme vykapat v cedníku. Přebytečné vody zbavený celer přidáme do zeleninové směsi.

Osmažené pstruhy vložíme na zeleninovou směs, navrch poklademe plátky citrusů a zalijeme zbylou citrusovou šťávou. Ponecháme na chladnoucí plotýnce pod pokličkou ještě na dvě tři minutky.

Pokrm je vynikající s brambory, nebo bílým chlebem, bagetou nebo vekou.

Aktuality

Veselé Velikonoce

Milí zákazníci,  Velikonoce 2017 nám opět pohnou se závozy. V 16. týdnu přivezeme biobedýnky do Prahy a okolí v úterý, ve středu pak dostanou naše zboží obyvatelé Hradce Králové a Pardubic.  Pohodové prožití Velikonoce přeje Miloš Kurka a Zahrada Černíkovice. Jak obarvit vejce v...

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...

Dovolená 2016

1. týden v srpnu bude provoz částečně omezen. Závozy do Prahy, Hradce Králové a Pardubic však proběhnou, a to s co nejmenšími změnami. Děkujeme za pochopení. Naši zeleninu Vám doveze Petr Kunc.