Pstruzi duhoví s řapíkatým celerem a citrusy

V polovině dubna začala sezona pro lov pstruhů. Příslušníci Petrova cechu se tak mohou chlubit krásnými úlovky. Aby se ve stejné úpravě nepřejedly, máme právě pro ně, či jejich kuchařky, jeden neobvyklý recept. Ve výsledku je stejně důležité jak jemné rybí maso, tak řapíkatý celer a citrusy.

Potřebujeme:

  • 2 vykuchané pstruhy
  • 2 menší nebo 1 větší řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 2 -5 stroužků česneku (dle osobních preferencí)
  • 1 větší mrkev
  • sůl
  • tuk na smažení (tentokrát doporučujeme máslo)
  • 2-3 citrusové plody (citrony nebo pomeranče)

Nejprve si připravíme řapíkatý celer. Z řapíků oloupeme pevná vlákna (podobně jako u rebarbory) a nakrájíme je na zhruba čtyřcentimetrové proužky. Dáme vařit do jemně osolené vody cca na 8 minut. Připravíme si také zeleninu. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, cibuli na osminky, kolečka či středně hrubé kostičky, česnek na jemné plátky.

Z jednoho citrusu vymačkáme šťávu, zbylé plody nakrájíme na kolečka.

Mezitím, co se celer vaří, na tuku v hlubší pánvi osmažíme pstruhy, které si předem osušíme a osolíme, zakápneme částí citrusové šťávy. Krátce smažíme po obou stranách. Vyjmeme z pánve.   

Pokračujeme s přípravou zeleniny na stejné pánvičce. Pokud nezbyl tuk, můžeme přidat, ale obvykle je to zbytečné. Osmažíme cibuli, mrkev a nakonec přidáme česnek. Osolíme.

Pravděpodobně se již dovařil celer, tak jej vyjmeme z vody a necháme vykapat v cedníku. Přebytečné vody zbavený celer přidáme do zeleninové směsi.

Osmažené pstruhy vložíme na zeleninovou směs, navrch poklademe plátky citrusů a zalijeme zbylou citrusovou šťávou. Ponecháme na chladnoucí plotýnce pod pokličkou ještě na dvě tři minutky.

Pokrm je vynikající s brambory, nebo bílým chlebem, bagetou nebo vekou.

Aktuality

Citrusy přímo ze Sicílie

Přivezli jsme citrusové plody přímo ze Sicílie. Od certifikovaných pěstitelů máme nyní k dispozici: Citrony  Grepy    Pomeranče - kultivary: pupečný Navel, s hrubou kůrou Bitter, krvavý Moro, polokrvavý Tarocco Mandarinky –kultivar: Tardivo...

Černíkovická zelenina opět reprezentovala české bio v Německu

Tak jsme byli ve čtvtek 11.2.2016 zkontrolovat, jak si stojí naše výrobky na českém národním stánku Ministerstva zemědělství ČR na mezinárodním veletrhu BIOFACH 2016 v Norimberku. Černíkovické beraní rohy mizely poněkud rychle:). V místě, kde se jednou do roka setkává "biobranže" z celého světa...

Nově v nabídce: biomošty

Novinkou v nabídce jsou jablečné a jablečno-hruškové biomošty od kolegy - souseda Ondřeje Kučery. Jedná se o třílitrový pack. Pokud byste měli zájem o mošt z jablek a červené řepy, tak pište na kurka@wo.cz. Tuto specialitu skladem sice zatím nemáme, ale rádi zajistíme. V...