Pstruzi duhoví s řapíkatým celerem a citrusy

V polovině dubna začala sezona pro lov pstruhů. Příslušníci Petrova cechu se tak mohou chlubit krásnými úlovky. Aby se ve stejné úpravě nepřejedly, máme právě pro ně, či jejich kuchařky, jeden neobvyklý recept. Ve výsledku je stejně důležité jak jemné rybí maso, tak řapíkatý celer a citrusy.

Potřebujeme:

  • 2 vykuchané pstruhy
  • 2 menší nebo 1 větší řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 2 -5 stroužků česneku (dle osobních preferencí)
  • 1 větší mrkev
  • sůl
  • tuk na smažení (tentokrát doporučujeme máslo)
  • 2-3 citrusové plody (citrony nebo pomeranče)

Nejprve si připravíme řapíkatý celer. Z řapíků oloupeme pevná vlákna (podobně jako u rebarbory) a nakrájíme je na zhruba čtyřcentimetrové proužky. Dáme vařit do jemně osolené vody cca na 8 minut. Připravíme si také zeleninu. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, cibuli na osminky, kolečka či středně hrubé kostičky, česnek na jemné plátky.

Z jednoho citrusu vymačkáme šťávu, zbylé plody nakrájíme na kolečka.

Mezitím, co se celer vaří, na tuku v hlubší pánvi osmažíme pstruhy, které si předem osušíme a osolíme, zakápneme částí citrusové šťávy. Krátce smažíme po obou stranách. Vyjmeme z pánve.   

Pokračujeme s přípravou zeleniny na stejné pánvičce. Pokud nezbyl tuk, můžeme přidat, ale obvykle je to zbytečné. Osmažíme cibuli, mrkev a nakonec přidáme česnek. Osolíme.

Pravděpodobně se již dovařil celer, tak jej vyjmeme z vody a necháme vykapat v cedníku. Přebytečné vody zbavený celer přidáme do zeleninové směsi.

Osmažené pstruhy vložíme na zeleninovou směs, navrch poklademe plátky citrusů a zalijeme zbylou citrusovou šťávou. Ponecháme na chladnoucí plotýnce pod pokličkou ještě na dvě tři minutky.

Pokrm je vynikající s brambory, nebo bílým chlebem, bagetou nebo vekou.

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...