Mangoldové palačinky

Palačinky pro jednoho vyrobíme obyvkle z 1 vejce, 100 g mouky, 200 ml mléka a špetky soli. Při větším počtu stolujících násobíme. Na náplň pro čtyři osoby potřebujeme: 

  • 500 g mangoldu
  • 10 dkg slaniny nebo sojového masa
  • 1 středně velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • pepř, sůl
  • sýr na na zapečení

Dle vašeho oblíbeného receptu si nejprve připravte palačinky. Chcete-li být originální, můžete obyčejnou moku nahradit třeba špaldovou či celozrnnou. Co však bude rozhodně neobyčejné, je náplň, kde požijeme mangold - nepříliš v Čechách známou listovou zeleninu. 

Mangold očistíme a nakrájíme na malé kousky, které v kastrolku podusíme obdobně jako čerstvý špenát. Na pánvi si rozpustíme trochu tuku, např. sádla nebo másla, popř. rostlinného oleje. Nevegetariáni  přidají slaninu, vegetariáni třeba dle návodu předem připravenou drť ze sojového masa. Ať to nebo to, lehce opečeme a přidáme nadrobno nakrájenou  cibuli. Mangold přidáme až je cibule dozlatova, dochutíme česnekem a vše lehce zasmažíme. Na závěr přidáme vejce rozšlehané v mléce, osolíme a opeříme a ještě necháme tzv. převalit.

Směsí z mangoldu plníme palačinky, které ještě můžeme zasypat sýrem a pod grilem zapéct. 

.

Aktuality

Možnost objednání haloweenských dýní

Letos se nám urodí velké množství halloweenských dýní. Aby vás děti nepřekvapily s prosbou o dlabání těsně před koncem října, nabízíme možnost objednání či rezervace oranžových plodů velikosti lidské hlavy už nyní.  Ne, nebojte se – máme i menší či naopak větší. Zkrátka dýně ve velikosti...

Kapie plněné zelím a Moravanka v soutěži Česká biopotravina 2015

Černíkovická sterilovaná zelenina slaví úspěch u porotců soutěže Česká biopotravina. Po dvou oceněních v letech 2013 za nakládané beraní rohy a 2014 sterilované okurky, jsme letos sice na titul nedosáhli, ale „na bedně“ jsme! V porotě usedli, jak odborníci ze Státní zemědělské a...

Pěstujeme fialové papriky

Papriky nemusí být jenom červené! Když se řekne paprika, vybaví si lidé nejčastěji červený plod. Při pátrání v regálech supermarketů ještě narazíte na balení "paprika tricolore" – tedy červená, žlutá zelená. Na tržnici pak objevíte možná papriky označované jako bílé. Ale víte, že...