Zapečený květák se sýrovou krustou

Květák nemusí být jenom smažený v trojobalu! Vězte, že si pochutnáte a ještě budete mít méně, práce, když jej zapečete v troubě.

  • Potřebujeme:
  • 1 květák
  • 2 vejce
  • ½ hrníčku mléka
  • 3 – 4 lžíce hladké mouky
  • 150 g strouhaného sýra
  • 1 lžíci másla
  • koření: sůl, pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, sekaná petrželka

Květák nejprve rozdělíme na růžičky. Pod tekoucí vodou zbavíme případných nečistot a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Krátce povaříme bez pokličky – délka varu odpovídá velikosti růžiček, ideálně dopoloměkka. Než se květák předvaří, v misce rozšleháme vajíčka s mlékem. Přidáme koření dle osobní zvyklosti a nakonec přidáme mouku, tak aby vzniklo tekuté těsto (konzistence jako na omelety). Do skleněného pekáčku, který vymažeme máslem, rozložíme květákové růžičky, které necháme předem vykapat na cedníku. Vše zalijeme těstíčkem a vložíme do vyhřáté trouby (cca 180°C) na cca 15 minut. Ještě než pokrm budete servírovat, vyjměte jej z trouby, zasypte strouhaným sýrem a nechte na chvilku ogrilovat.

Velmi chutná s vařeným bramborem, který můžete posypat zbylou nasekanou petrželkou.

Aktuality

Možnost objednání haloweenských dýní

Letos se nám urodí velké množství halloweenských dýní. Aby vás děti nepřekvapily s prosbou o dlabání těsně před koncem října, nabízíme možnost objednání či rezervace oranžových plodů velikosti lidské hlavy už nyní.  Ne, nebojte se – máme i menší či naopak větší. Zkrátka dýně ve velikosti...

Kapie plněné zelím a Moravanka v soutěži Česká biopotravina 2015

Černíkovická sterilovaná zelenina slaví úspěch u porotců soutěže Česká biopotravina. Po dvou oceněních v letech 2013 za nakládané beraní rohy a 2014 sterilované okurky, jsme letos sice na titul nedosáhli, ale „na bedně“ jsme! V porotě usedli, jak odborníci ze Státní zemědělské a...

Pěstujeme fialové papriky

Papriky nemusí být jenom červené! Když se řekne paprika, vybaví si lidé nejčastěji červený plod. Při pátrání v regálech supermarketů ještě narazíte na balení "paprika tricolore" – tedy červená, žlutá zelená. Na tržnici pak objevíte možná papriky označované jako bílé. Ale víte, že...