Růžové špagety

Špagety nemusí být rozhodně nudné jídlo.  Zkuste je obarvit narůžovo. Máte dvě možnosti, jak to udělat:

A) nasadit všem stolovníkům růžové brýle (to se moc nevyplácí)

B) použít při přípravě pokrmu červenou řepu

Potřebujeme:

  • 1 balíček špaget dle vlastního výběru
  • 2 červené řepy
  • 200 g sýru feta
  • špetka másla
  • sůl, pepř

Nejprve si připravte červenou řepu. Omyjte ji a uvařte. Poté ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky  - třeba na kostičky (ale můžete klidně i na nudličky či kolečka). Použijete-li nože s vlnkovou čepelí, bude výsledný pokrm vypadat lépe. Mezitím, co si uvařte špagety dle návodu.

Sýr feta vyjměte z obalu a slaný nálev, pokud jej balení obsahuje, nevylívejte. Budete jej potřebovat. Sýr si rozdrobte na malé kousky do misky.

Na velké pánvi (třeba wok) rozpusťte trochu másla, a vložte na něj špagety, přidejte červenou řepu a na mírném plameni míchejte a míchejte, dokud se špagety od červené řepy nezbarví do růžova. Pokud se vám z pokrmu odpařila tekutina, doplňte ji slaným nálevem ze sýru. Dochuťte dle vlastních prefernecí. Se solí buďte opatrnější, neboť při srvírování přibude ještě slanější sýr feta.

Servírování

Vyberte hezké misky – nejprve do nich vložte špagety, na ně naaranžujte červenou řepu a následně zasypte sýrem.  

Poznámka:

Feta je bílý sýr jehož receptura pochází z Řecka. Vyrábí se z ovčího a kozího mléka v poměru 7 :3. Ve slaném roztoku zraje dva měsíce. Feta je slaný sýr tvarohového typu a má vyšší obsah tuku. Nemáte-li k dispozici sýr feta, můžete zkusit nahradit sýrem balkánského typu nebo sýrem cottage /bude jemnější/.

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...