Bramborový salát na čtyři způsoby

Recepty na bramborový salát se liší rodina od rodiny. Také výsledná chuť nebývá ani přes použití stejných ingrediencí shodná. Zkrátka, vyrobit bramborový salát může být leckdy tak trochu alchymie. Proto se pojďme podívat na tradiční pokrm, který k českým Vánocům neodmyslitelně patří, z poněkud jiného úhlu. Není totiž salát, jako salát.

Na všechny recepty budete bez rozdílu potřebovat ve slupce uvařené brambory, sůl a mletý pepř. Všem bramborovým salátům prospěje, když je necháte před podáváním chvilku odležet, aby se chutě spojily.

Bramborový salát na německý způsob

  • uvařené brambory
  • dobrý vývar
  • hořčice
  • cibulka
  • pažitka
  • olej

Teplé oloupané brambory nakrájíme na kolečka. V misce je smísíme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. Vše zalijeme vývarem a promícháme. S přiléváním vývaru pokračujeme, dokud jej brambory absorbují. Na závěr přidáme pažitku a kapku kvalitního oleje.  

Jednoduchý bramborový salát

  • uvařené brambory
  • střední cibule
  • sklenička vody
  • 6 lžiček cukru krystal
  • 4 lžičky octa 
  • 1 dl oleje

Nejprve si připravíme zálivku, klidně i den předem. Na ni smícháme vodu se špetkou soli a cukrem. Brambory nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Potom přimícháme ocet a cibuli nakrájenou najemno. Brambory smícháme s olejem a potom i se zálivkou.

Bramborový salát s vejci

  • uvařené  brambory
  • 3 vejce
  • 1 malá cibule
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 200 ml majonézy
  • ocet podle potřeby

Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupaná, natvrdo uvařená vejce rovněž nakrájíme na kostičky. Stejně si připravíme i okurky a cibuli.  Poté si smícháme majonézu se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a podle chuti okyselíme octem nebo nálevem z okurek. Vše ve větší misce vzájemně smísíme.

Bramborový salát s řepou a jablky

  • uvařené brambory
  • 200 g jablek
  • 200 g uvařené červené řepy
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 2 cibule
  • 50 ml kysané smetany
  • 30 ml olivového oleje
  • ocet, hořčice


Brambory, jablka, řepu, cibuli nakrájíme na kostičky, k nim do mísy přidáme hrášek. Vše promícháme, osolíme a opepříme. V jiné nádobě připravíme směs smetany, oleje a hořčce (1 lžička), kterou dochutíme octem a solí trošku. Zálivku smísíme se zeleninou a jablky, na závěr ještě dochutíme.

Aktuality

Možnost objednání haloweenských dýní

Letos se nám urodí velké množství halloweenských dýní. Aby vás děti nepřekvapily s prosbou o dlabání těsně před koncem října, nabízíme možnost objednání či rezervace oranžových plodů velikosti lidské hlavy už nyní.  Ne, nebojte se – máme i menší či naopak větší. Zkrátka dýně ve velikosti...

Kapie plněné zelím a Moravanka v soutěži Česká biopotravina 2015

Černíkovická sterilovaná zelenina slaví úspěch u porotců soutěže Česká biopotravina. Po dvou oceněních v letech 2013 za nakládané beraní rohy a 2014 sterilované okurky, jsme letos sice na titul nedosáhli, ale „na bedně“ jsme! V porotě usedli, jak odborníci ze Státní zemědělské a...

Pěstujeme fialové papriky

Papriky nemusí být jenom červené! Když se řekne paprika, vybaví si lidé nejčastěji červený plod. Při pátrání v regálech supermarketů ještě narazíte na balení "paprika tricolore" – tedy červená, žlutá zelená. Na tržnici pak objevíte možná papriky označované jako bílé. Ale víte, že...