Bramborový salát na čtyři způsoby

Recepty na bramborový salát se liší rodina od rodiny. Také výsledná chuť nebývá ani přes použití stejných ingrediencí shodná. Zkrátka, vyrobit bramborový salát může být leckdy tak trochu alchymie. Proto se pojďme podívat na tradiční pokrm, který k českým Vánocům neodmyslitelně patří, z poněkud jiného úhlu. Není totiž salát, jako salát.

Na všechny recepty budete bez rozdílu potřebovat ve slupce uvařené brambory, sůl a mletý pepř. Všem bramborovým salátům prospěje, když je necháte před podáváním chvilku odležet, aby se chutě spojily.

Bramborový salát na německý způsob

  • uvařené brambory
  • dobrý vývar
  • hořčice
  • cibulka
  • pažitka
  • olej

Teplé oloupané brambory nakrájíme na kolečka. V misce je smísíme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. Vše zalijeme vývarem a promícháme. S přiléváním vývaru pokračujeme, dokud jej brambory absorbují. Na závěr přidáme pažitku a kapku kvalitního oleje.  

Jednoduchý bramborový salát

  • uvařené brambory
  • střední cibule
  • sklenička vody
  • 6 lžiček cukru krystal
  • 4 lžičky octa 
  • 1 dl oleje

Nejprve si připravíme zálivku, klidně i den předem. Na ni smícháme vodu se špetkou soli a cukrem. Brambory nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Potom přimícháme ocet a cibuli nakrájenou najemno. Brambory smícháme s olejem a potom i se zálivkou.

Bramborový salát s vejci

  • uvařené  brambory
  • 3 vejce
  • 1 malá cibule
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 200 ml majonézy
  • ocet podle potřeby

Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupaná, natvrdo uvařená vejce rovněž nakrájíme na kostičky. Stejně si připravíme i okurky a cibuli.  Poté si smícháme majonézu se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a podle chuti okyselíme octem nebo nálevem z okurek. Vše ve větší misce vzájemně smísíme.

Bramborový salát s řepou a jablky

  • uvařené brambory
  • 200 g jablek
  • 200 g uvařené červené řepy
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 2 cibule
  • 50 ml kysané smetany
  • 30 ml olivového oleje
  • ocet, hořčice


Brambory, jablka, řepu, cibuli nakrájíme na kostičky, k nim do mísy přidáme hrášek. Vše promícháme, osolíme a opepříme. V jiné nádobě připravíme směs smetany, oleje a hořčce (1 lžička), kterou dochutíme octem a solí trošku. Zálivku smísíme se zeleninou a jablky, na závěr ještě dochutíme.

Aktuality

Naše halloweenské dýně vydlabou děti v mateřském centru i mateřské škole

Halloweenské dýně od nás budou dlabat děti ze Svitav. Část naší úrody je už připravená pro velkou hallowenskou akci, kterou pořádá tamní mateřské centrum. Do Svitav jsem dodali skoro stovku plodů. Oči, pusu, nos či jiné tvary pak budou vyřezávat i do dýní i děti z mateřské školy ze Dvora Králové...

Přijímáme objednávky na vybrané druhy vhodné k uskladnění

Zima za chvíli zaklepe na dveře. Pokud se již nyní chcete předzásobit na chladnější měsíce a máte vhodné skladovací prostory, nabízíme možnost objednat si větší množství brambor, mrkve, hrušek a jablek za výhodnější ceny. Samozřejmě, bedýnky s rozmanitým obsahem budeme stále vozit přímo k vám každý...

Dožínky v Hradci Králové, aneb pojďme se potkat

Naše výpěstky vezeme do Hradce králové na dožínky. V sobotu 19. září 2015 budeme na Královéhradeckých krajských dožínkách před Všesportovním stadionem a koupalištěm Flošna, Hradec Králové (Malšovická 779, HK). Miloše Kurku ze Zahrady Černíkovice potkáte ve stáku v biosekci. Máme pro vás...