Zapečený květák se sýrovou krustou
Květák nemusí být jenom smažený v trojobalu! Vězte, že si pochutnáte a ještě budete mít méně, práce, když jej zapečete v troubě.
- Potřebujeme:
- 1 květák
- 2 vejce
- ½ hrníčku mléka
- 3 – 4 lžíce hladké mouky
- 150 g strouhaného sýra
- 1 lžíci másla
- koření: sůl, pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, sekaná petrželka
Květák nejprve rozdělíme na růžičky. Pod tekoucí vodou zbavíme případných nečistot a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Krátce povaříme bez pokličky – délka varu odpovídá velikosti růžiček, ideálně dopoloměkka. Než se květák předvaří, v misce rozšleháme vajíčka s mlékem. Přidáme koření dle osobní zvyklosti a nakonec přidáme mouku, tak aby vzniklo tekuté těsto (konzistence jako na omelety). Do skleněného pekáčku, který vymažeme máslem, rozložíme květákové růžičky, které necháme předem vykapat na cedníku. Vše zalijeme těstíčkem a vložíme do vyhřáté trouby (cca 180°C) na cca 15 minut. Ještě než pokrm budete servírovat, vyjměte jej z trouby, zasypte strouhaným sýrem a nechte na chvilku ogrilovat.
Velmi chutná s vařeným bramborem, který můžete posypat zbylou nasekanou petrželkou.