Zálivky na saláty

Není salát jako salát - zkuste netradiční zálivky a budete mile překvapeni.

Základní zálivka

  • 100 ml oleje
  • dvě velké lžíce dobrého vinného octa
  • sůl a pepř podle chuti

Lze přidat jakékoli další aromatické složky podle chuti - čerstvé nebo sušené bylinky, med, hořčice a pod. Inspirovat se můžete níže.

Do misky nejprve odměřte ocet, poté přidejte sůl a pepř i ostatní chuťové složky. Pozor olej přidáváme až nakonec. Vše důkladně promíchejte a až poté pozvolna pomalým pramenem přilévejte olej a stále šlehejte, až zálivka zhostne.

Zálivka s cibulí a medem

  • 20 g šalotky, najemno nasekané
  • 1/2 stroužeku česneku
  • 1/2 lžíce tekutého medu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička majonézy
  • 60 ml rostlinného oleje

Bylinková zálivka

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • špetka mletého pepře
  • špetka soli
  • sekaná pažitka 
  • 1 sekaný kerblík
  • oragano
  • 2 stroužky česneku
  • několik kuliček pepře na ozdobu

Zálivka s plísňovým sýrem

  • 50 g sýra s modrou plísní
  • 30 ml podmáslí
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • 1½ lžičky bílého vinného octa
  • 2 špetky cukru
  • špetka sušeného česneku
  • sůl
  • pepř

 

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...