Šťavnatá červená řepa pečená s česnekem v sáčku

Barevné recepty z naší zahrady pokračují. Tentokrát se budeme společně červenat. A to nejen s našimi prsty, které se zbarví kvůli překrásné barvě červené řepy při přípravě, ale možná i ruměnec vletí do tváře při ujídání před servírováním. Pečená červená řepa je totiž neodolatelná.

Pečená červená řepa

Potřebujeme:

  • 2 - 3 větší bulvy červené řepy
  • 1 lžíce oleje, nejlépe olivového
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • česnek dle chuti (obvykle stačí  2 - 4 stroužky, ale máte-li rádi pečený česnek, klidně může být i celá palička)
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • čerstvé nebo sušené bylinky (tymián nebo saturejka – doporučujeme vybrat pouze jeden druh)
  • 1 sáček na pečení (Nemáte-li sáček, můžete použít i alobal. Výhodou sáčku je, že výpek zůstává uzavřený, nevytýká a obsah zůstane více šťavnatý.)

Červenou řepu omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na větší kousky a vložíme do připraveného pečícího sáčku, kam přidáme i oloupané stroužky česneku. Vše osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a octem. Přidáme několik lžic vody, bylinky a bobkový list. Sáček uzavřeme a na několika místech propíchneme. Vložíme na pekáček a spolu s ním do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba půl hodiny – podle toho, jak máte veliké kousky.  

Pečenou červenou řepu podáváme jako přílohu k masitým pokrmům. Hodí se jak k drůbeži, tak k vepřové či hovězí pečeni, případně plátkům připraveným jako minutka. V kombinaci s brambory je výtečná, stejně jako třeba s knedlíky.

Jste-li vegetariáni, můžete takto upravenou řepu konzumovat jako lehký pokrm s vařenými brambory.

Podle receptu připravíte zhruba čtyři porce v případě přílohy nebo dvě porce jako hlavního vegetariánského pokrmu.  Nesníte-li všechno hned a něco zbude, což nepředpokládáme, lze z vychladlé pečené řepy vyrobit studený salát.

Rada na závěr, ale raději předem:

Pro přípravu tohoto pokrmu si neoblékejte bílé oblečení J. Na případné skvrny však může pomoct saponát a ocet, v horším případě pak pětiprocentní čpavek a suché mýdlo. A samozřejmě nakonec vše rychle vyprat! 

Aktuality

Ukončení našich produktů na Scuku

Vážení přátelé V lednu nás na Scuku ( z jejich rozhodnutí) už nenajdete. Tímto jejich rozhodnutím ovšem přicházíme o většinu tržeb a budeme mít existenční problémy. Navíc obchodní činností jsme dotovali provoz naší zelinářské biofarmy. Podpořte nás proto objednávkou na našem Eshopu...

Přihlášení do našeho Eshopu

Pokud se Vám nedaří přejít do našeho obchodu kliknutím na obrázek, jděte, prosím, přímo na www.biozelenina-bedynky.cz

Dovolená

Vážení zákazníci, jsme rádi za vaši přízeń v těchto letních dnech, ale vězte, že i my musíme někdy odpočívat. Z důvodu dovolené bude provoz v Zahradě Černíkovice od  24. do 30. 7. 2017 omezen. Děkujeme za pochopení. Od 31.7. jsme zpět a plni energie. Hezké prázdniny přeje i Vám Miloš...