Šťavnatá červená řepa pečená s česnekem v sáčku

Barevné recepty z naší zahrady pokračují. Tentokrát se budeme společně červenat. A to nejen s našimi prsty, které se zbarví kvůli překrásné barvě červené řepy při přípravě, ale možná i ruměnec vletí do tváře při ujídání před servírováním. Pečená červená řepa je totiž neodolatelná.

Pečená červená řepa

Potřebujeme:

  • 2 - 3 větší bulvy červené řepy
  • 1 lžíce oleje, nejlépe olivového
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • česnek dle chuti (obvykle stačí  2 - 4 stroužky, ale máte-li rádi pečený česnek, klidně může být i celá palička)
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • čerstvé nebo sušené bylinky (tymián nebo saturejka – doporučujeme vybrat pouze jeden druh)
  • 1 sáček na pečení (Nemáte-li sáček, můžete použít i alobal. Výhodou sáčku je, že výpek zůstává uzavřený, nevytýká a obsah zůstane více šťavnatý.)

Červenou řepu omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na větší kousky a vložíme do připraveného pečícího sáčku, kam přidáme i oloupané stroužky česneku. Vše osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a octem. Přidáme několik lžic vody, bylinky a bobkový list. Sáček uzavřeme a na několika místech propíchneme. Vložíme na pekáček a spolu s ním do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba půl hodiny – podle toho, jak máte veliké kousky.  

Pečenou červenou řepu podáváme jako přílohu k masitým pokrmům. Hodí se jak k drůbeži, tak k vepřové či hovězí pečeni, případně plátkům připraveným jako minutka. V kombinaci s brambory je výtečná, stejně jako třeba s knedlíky.

Jste-li vegetariáni, můžete takto upravenou řepu konzumovat jako lehký pokrm s vařenými brambory.

Podle receptu připravíte zhruba čtyři porce v případě přílohy nebo dvě porce jako hlavního vegetariánského pokrmu.  Nesníte-li všechno hned a něco zbude, což nepředpokládáme, lze z vychladlé pečené řepy vyrobit studený salát.

Rada na závěr, ale raději předem:

Pro přípravu tohoto pokrmu si neoblékejte bílé oblečení J. Na případné skvrny však může pomoct saponát a ocet, v horším případě pak pětiprocentní čpavek a suché mýdlo. A samozřejmě nakonec vše rychle vyprat! 

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...