Růžové špagety
Špagety nemusí být rozhodně nudné jídlo. Zkuste je obarvit narůžovo. Máte dvě možnosti, jak to udělat:
A) nasadit všem stolovníkům růžové brýle (to se moc nevyplácí)
B) použít při přípravě pokrmu červenou řepu
Potřebujeme:
- 1 balíček špaget dle vlastního výběru
- 2 červené řepy
- 200 g sýru feta
- špetka másla
- sůl, pepř
Nejprve si připravte červenou řepu. Omyjte ji a uvařte. Poté ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky - třeba na kostičky (ale můžete klidně i na nudličky či kolečka). Použijete-li nože s vlnkovou čepelí, bude výsledný pokrm vypadat lépe. Mezitím, co si uvařte špagety dle návodu.
Sýr feta vyjměte z obalu a slaný nálev, pokud jej balení obsahuje, nevylívejte. Budete jej potřebovat. Sýr si rozdrobte na malé kousky do misky.
Na velké pánvi (třeba wok) rozpusťte trochu másla, a vložte na něj špagety, přidejte červenou řepu a na mírném plameni míchejte a míchejte, dokud se špagety od červené řepy nezbarví do růžova. Pokud se vám z pokrmu odpařila tekutina, doplňte ji slaným nálevem ze sýru. Dochuťte dle vlastních prefernecí. Se solí buďte opatrnější, neboť při srvírování přibude ještě slanější sýr feta.
Servírování
Vyberte hezké misky – nejprve do nich vložte špagety, na ně naaranžujte červenou řepu a následně zasypte sýrem.
Poznámka:
Feta je bílý sýr jehož receptura pochází z Řecka. Vyrábí se z ovčího a kozího mléka v poměru 7 :3. Ve slaném roztoku zraje dva měsíce. Feta je slaný sýr tvarohového typu a má vyšší obsah tuku. Nemáte-li k dispozici sýr feta, můžete zkusit nahradit sýrem balkánského typu nebo sýrem cottage /bude jemnější/.