Možnost objednání haloweenských dýní

Letos se nám urodí velké množství halloweenských dýní. Aby vás děti nepřekvapily s prosbou o dlabání těsně před koncem října, nabízíme možnost objednání či rezervace oranžových plodů velikosti lidské hlavy už nyní.  Ne, nebojte se – máme i menší či naopak větší. Zkrátka dýně ve velikosti S, M a L až XXL si můžete objednat přímo u nás. Kontaktujte Miloše Kurku na telefonu 734 110 270.  Cena se bude lišit podle velikosti i množství.

Jak vydlabat halloweenskou dýni?

Potřebujete klasické kuchyňské náčiní, pokud jste si tedy zrovna nevybrali dýni velikosti kola od auta. V tomto případě raději zajděte než do kuchyně pro nástroje do dílny. Ovšem ve většině případů stačí ostrý nůž a pevná lžíce, kterou jen tak neohnete. Pak je také dobré mít fix, kterým si předkreslíte motiv, přímo na dýni. Doporučujeme v obdobném odstínu jako má dýně, abyste moc nemuseli řešit čáry, které nevyříznete úplně přesně.

Nejprve odřízněte vrchní část dýně, který následně bude sloužit jako poklop. Silnou stěnu odřezávejte zešikma, aby víčko pěkně sedělo a nepropadávalo dovnitř. Jakmile máte víčko vyříznuté, přijde na řadu hra se lžící. Měkká vlákna z poklopu odstraňte, stejně pak postupujte uvnitř dýně. Máte-li vnitřní prostor pěkně čistý, přijde na řadu hra na ostří nože. Pomocí tohoto nástroje vyřízněte obličej či jiný motiv. Krátký ostrý nožík v tomto případě poslouží nejlépe.

Zbytky uplatníte v kuchyni

Dužina semena se vyhazovat nemusí. Vyřezané kousky bez silné kůry se dají požít do závinu či na koláč. Příprava je jednoduchá – stačí povařit a rozmačkat, osladit třeba medem a dochutit tak jako štrúdl - skořicí či hřebíčkem.

A dýňová semínka? Ta stačí omýt a usušit. 

Aktuality

Možnost objednání haloweenských dýní

Letos se nám urodí velké množství halloweenských dýní. Aby vás děti nepřekvapily s prosbou o dlabání těsně před koncem října, nabízíme možnost objednání či rezervace oranžových plodů velikosti lidské hlavy už nyní.  Ne, nebojte se – máme i menší či naopak větší. Zkrátka dýně ve velikosti...

Kapie plněné zelím a Moravanka v soutěži Česká biopotravina 2015

Černíkovická sterilovaná zelenina slaví úspěch u porotců soutěže Česká biopotravina. Po dvou oceněních v letech 2013 za nakládané beraní rohy a 2014 sterilované okurky, jsme letos sice na titul nedosáhli, ale „na bedně“ jsme! V porotě usedli, jak odborníci ze Státní zemědělské a...

Pěstujeme fialové papriky

Papriky nemusí být jenom červené! Když se řekne paprika, vybaví si lidé nejčastěji červený plod. Při pátrání v regálech supermarketů ještě narazíte na balení "paprika tricolore" – tedy červená, žlutá zelená. Na tržnici pak objevíte možná papriky označované jako bílé. Ale víte, že...