Dvoubarevný pomerančový koláč

Zkuste citrusy netradičně. Biopomeranče z našich bedýnek se nemusíte vůbec bát použít, a to včetně „obalů“, promiňte, chtěli jsme říci včetně kůry. Stačí jen omýt, a nastrouhat nebo naložit. O tom však jindy. Dnes máme po vás recept na koláč, kde použijete kůru, šťávu i nakrájenou dužinu.

Potřebujeme:

  • 2 červené pomeranče
  • 3 obyčejné pomeranče
  • 250g tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr (nemusí být)
  • ½ hrnku oleje (či odpovídající množství jiného tuku vhodného pro pečení)
  • ¾ hrnku mléka
  • strouhanku na vymazání formy
  •  a koláčovou nebo dortovou formu, struhadlo

V míse pomocí vařečky nebo v nádobě pro tyčový mixer (pohodlnější varianta) připravíme nejprve těsto. Smícháme 2 vejce s cukrem, přidáme mouku, olej (rozehřátý tuk) a ¾ hrnku mléka. Přidáme „prdopeč“ a vanilkový cukr. Nakonec od těsta přimícháme nastrouhanou kůru zhruba ze třetiny omytého pomeranče. Nalijeme do vymazané a vysypané formy (pokud používáte silikonovou, stačí vymazat olejem) a dáme péct do středně vyhřáté trouby na 30 - 40 minut (těsto nemusí být úplně hnědé, ještě si v troubě pobude).

Pokračujeme s přípravou druhé vrstvy. Vymačkáme si z jednoho z pomerančů šťávu. Ve stejné nádobě, kterou jste použili promíchání těsta (můžete, ale nemusíte pečlivě vymývat) smícháme tvaroh, zbylé vejce a ¼ hrnku mléka s vanilkovým pudinkem. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu.

2 obyčejné a 2 červené pomeranče oloupeme a nakrájíme napříč přes měsíčky na kolečka.

Předpečený koláč poklademe kolečky pomerančů a zalijeme tvarohovou směsí. Opět vložíme cca na 20 minut do trouby a koláč dopečeme.

Rada předem

Chcete-li používat bioprodukty, na českém trhu jsou k dispozici i bioprášek do pečiva i biopudinky od tuzemského výrobce.

 

Aktuality

Možnost objednání haloweenských dýní

Letos se nám urodí velké množství halloweenských dýní. Aby vás děti nepřekvapily s prosbou o dlabání těsně před koncem října, nabízíme možnost objednání či rezervace oranžových plodů velikosti lidské hlavy už nyní.  Ne, nebojte se – máme i menší či naopak větší. Zkrátka dýně ve velikosti...

Kapie plněné zelím a Moravanka v soutěži Česká biopotravina 2015

Černíkovická sterilovaná zelenina slaví úspěch u porotců soutěže Česká biopotravina. Po dvou oceněních v letech 2013 za nakládané beraní rohy a 2014 sterilované okurky, jsme letos sice na titul nedosáhli, ale „na bedně“ jsme! V porotě usedli, jak odborníci ze Státní zemědělské a...

Pěstujeme fialové papriky

Papriky nemusí být jenom červené! Když se řekne paprika, vybaví si lidé nejčastěji červený plod. Při pátrání v regálech supermarketů ještě narazíte na balení "paprika tricolore" – tedy červená, žlutá zelená. Na tržnici pak objevíte možná papriky označované jako bílé. Ale víte, že...