Zdraví, co má říz: Červená řepa s křenem
Ostré zdraví - tak by se dala charakterizovat konzervovaná červená řepa s křenem.
Potřebujeme:
- 1,5 kilogramu červené řepy
- 400 g ramů křenu
Na nálev:
- 1 litr vody
- 250 ml octa
- 60 g cukru
- 20 g soli
Nejprve červenou řepu pečlivě očistíme a opláchneme. Uvaříme ji v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme křen a nálev. Na sladkokyselý nálev potřebujeme pouze svařit vodu s octem, cukrem a solí. Křen oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Abyste u toho neplakali, je lepší použít robot, ne však sekáček. Mezitím, co si pečlivě utíráte nos a kýcháte z ostrého křenu, jistě červená řepa zchladla, tak ji nastrouhejte, také na jemném struhadle.
Oba druhy zeleniny smícháme a napěchujeme do skleniček, zalijeme nálevem. Sterilace probíhá po dobu 15 minut při 85 °C.
Červená řepa a křen se moc nekazí, takže pokud neplánujete uchovávat zeleninu příliš dlouho, obejdete se i bez sterilace. Je však nutné smíchanou zeleninu pěchovat opravdu pečlivě a prosolit. Sama pak pustí šťávu.
Řepa s křenem se hodí k masu, klobásm či párkům. Chcete-li z ní vyrobit salát, lze smíchat s majonézou.