Zdraví, co má říz: Červená řepa s křenem

Ostré zdraví - tak by se dala charakterizovat konzervovaná červená řepa s křenem.

Potřebujeme:

  • 1,5 kilogramu červené řepy
  • 400 g ramů křenu

Na nálev: 

  • 1 litr vody
  • 250 ml octa 
  • 60 g cukru
  • 20 g soli

Nejprve červenou řepu  pečlivě očistíme a opláchneme. Uvaříme ji v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme křen a nálev. Na sladkokyselý nálev potřebujeme pouze svařit vodu s octem, cukrem a solí. Křen oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Abyste u toho neplakali, je lepší použít robot, ne však sekáček. Mezitím, co si pečlivě utíráte nos a kýcháte z ostrého křenu, jistě červená řepa zchladla, tak ji nastrouhejte, také na jemném struhadle. 

Oba druhy zeleniny smícháme a napěchujeme do skleniček, zalijeme nálevem. Sterilace probíhá po dobu 15 minut při 85 °C.

Červená řepa a křen se moc nekazí, takže pokud neplánujete uchovávat zeleninu příliš dlouho, obejdete se i bez sterilace. Je však nutné smíchanou zeleninu pěchovat opravdu pečlivě a prosolit. Sama pak pustí šťávu.

Řepa s  křenem se hodí k masu, klobásm či párkům. Chcete-li z ní vyrobit salát, lze smíchat s majonézou.

 

Aktuality

Webová prezentace byla spuštěna

Dnes byla spuštěna naše nová webová prezentace. Cílem nové webové presentace je vytvořit příjemnější prostředí s větším množstvím informací.