Zdraví, co má říz: Červená řepa s křenem

Ostré zdraví - tak by se dala charakterizovat konzervovaná červená řepa s křenem.

Potřebujeme:

  • 1,5 kilogramu červené řepy
  • 400 g ramů křenu

Na nálev: 

  • 1 litr vody
  • 250 ml octa 
  • 60 g cukru
  • 20 g soli

Nejprve červenou řepu  pečlivě očistíme a opláchneme. Uvaříme ji v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme křen a nálev. Na sladkokyselý nálev potřebujeme pouze svařit vodu s octem, cukrem a solí. Křen oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Abyste u toho neplakali, je lepší použít robot, ne však sekáček. Mezitím, co si pečlivě utíráte nos a kýcháte z ostrého křenu, jistě červená řepa zchladla, tak ji nastrouhejte, také na jemném struhadle. 

Oba druhy zeleniny smícháme a napěchujeme do skleniček, zalijeme nálevem. Sterilace probíhá po dobu 15 minut při 85 °C.

Červená řepa a křen se moc nekazí, takže pokud neplánujete uchovávat zeleninu příliš dlouho, obejdete se i bez sterilace. Je však nutné smíchanou zeleninu pěchovat opravdu pečlivě a prosolit. Sama pak pustí šťávu.

Řepa s  křenem se hodí k masu, klobásm či párkům. Chcete-li z ní vyrobit salát, lze smíchat s majonézou.

 

Aktuality

Veselé Velikonoce

Milí zákazníci,  Velikonoce 2017 nám opět pohnou se závozy. V 16. týdnu přivezeme biobedýnky do Prahy a okolí v úterý, ve středu pak dostanou naše zboží obyvatelé Hradce Králové a Pardubic.  Pohodové prožití Velikonoce přeje Miloš Kurka a Zahrada Černíkovice. Jak obarvit vejce v...

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...

Dovolená 2016

1. týden v srpnu bude provoz částečně omezen. Závozy do Prahy, Hradce Králové a Pardubic však proběhnou, a to s co nejmenšími změnami. Děkujeme za pochopení. Naši zeleninu Vám doveze Petr Kunc.