Zdraví, co má říz: Červená řepa s křenem

Ostré zdraví - tak by se dala charakterizovat konzervovaná červená řepa s křenem.

Potřebujeme:

  • 1,5 kilogramu červené řepy
  • 400 g ramů křenu

Na nálev: 

  • 1 litr vody
  • 250 ml octa 
  • 60 g cukru
  • 20 g soli

Nejprve červenou řepu  pečlivě očistíme a opláchneme. Uvaříme ji v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme křen a nálev. Na sladkokyselý nálev potřebujeme pouze svařit vodu s octem, cukrem a solí. Křen oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Abyste u toho neplakali, je lepší použít robot, ne však sekáček. Mezitím, co si pečlivě utíráte nos a kýcháte z ostrého křenu, jistě červená řepa zchladla, tak ji nastrouhejte, také na jemném struhadle. 

Oba druhy zeleniny smícháme a napěchujeme do skleniček, zalijeme nálevem. Sterilace probíhá po dobu 15 minut při 85 °C.

Červená řepa a křen se moc nekazí, takže pokud neplánujete uchovávat zeleninu příliš dlouho, obejdete se i bez sterilace. Je však nutné smíchanou zeleninu pěchovat opravdu pečlivě a prosolit. Sama pak pustí šťávu.

Řepa s  křenem se hodí k masu, klobásm či párkům. Chcete-li z ní vyrobit salát, lze smíchat s majonézou.

 

Aktuality

Citrusy přímo ze Sicílie

Přivezli jsme citrusové plody přímo ze Sicílie. Od certifikovaných pěstitelů máme nyní k dispozici: Citrony  Grepy    Pomeranče - kultivary: pupečný Navel, s hrubou kůrou Bitter, krvavý Moro, polokrvavý Tarocco Mandarinky –kultivar: Tardivo...

Černíkovická zelenina opět reprezentovala české bio v Německu

Tak jsme byli ve čtvtek 11.2.2016 zkontrolovat, jak si stojí naše výrobky na českém národním stánku Ministerstva zemědělství ČR na mezinárodním veletrhu BIOFACH 2016 v Norimberku. Černíkovické beraní rohy mizely poněkud rychle:). V místě, kde se jednou do roka setkává "biobranže" z celého světa...

Nově v nabídce: biomošty

Novinkou v nabídce jsou jablečné a jablečno-hruškové biomošty od kolegy - souseda Ondřeje Kučery. Jedná se o třílitrový pack. Pokud byste měli zájem o mošt z jablek a červené řepy, tak pište na kurka@wo.cz. Tuto specialitu skladem sice zatím nemáme, ale rádi zajistíme. V...