Zdraví, co má říz: Červená řepa s křenem

Ostré zdraví - tak by se dala charakterizovat konzervovaná červená řepa s křenem.

Potřebujeme:

  • 1,5 kilogramu červené řepy
  • 400 g ramů křenu

Na nálev: 

  • 1 litr vody
  • 250 ml octa 
  • 60 g cukru
  • 20 g soli

Nejprve červenou řepu  pečlivě očistíme a opláchneme. Uvaříme ji v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme křen a nálev. Na sladkokyselý nálev potřebujeme pouze svařit vodu s octem, cukrem a solí. Křen oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Abyste u toho neplakali, je lepší použít robot, ne však sekáček. Mezitím, co si pečlivě utíráte nos a kýcháte z ostrého křenu, jistě červená řepa zchladla, tak ji nastrouhejte, také na jemném struhadle. 

Oba druhy zeleniny smícháme a napěchujeme do skleniček, zalijeme nálevem. Sterilace probíhá po dobu 15 minut při 85 °C.

Červená řepa a křen se moc nekazí, takže pokud neplánujete uchovávat zeleninu příliš dlouho, obejdete se i bez sterilace. Je však nutné smíchanou zeleninu pěchovat opravdu pečlivě a prosolit. Sama pak pustí šťávu.

Řepa s  křenem se hodí k masu, klobásm či párkům. Chcete-li z ní vyrobit salát, lze smíchat s majonézou.

 

Aktuality

Ukončení našich produktů na Scuku

Vážení přátelé V lednu nás na Scuku ( z jejich rozhodnutí) už nenajdete. Tímto jejich rozhodnutím ovšem přicházíme o většinu tržeb a budeme mít existenční problémy. Navíc obchodní činností jsme dotovali provoz naší zelinářské biofarmy. Podpořte nás proto objednávkou na našem Eshopu...

Přihlášení do našeho Eshopu

Pokud se Vám nedaří přejít do našeho obchodu kliknutím na obrázek, jděte, prosím, přímo na www.biozelenina-bedynky.cz

Dovolená

Vážení zákazníci, jsme rádi za vaši přízeń v těchto letních dnech, ale vězte, že i my musíme někdy odpočívat. Z důvodu dovolené bude provoz v Zahradě Černíkovice od  24. do 30. 7. 2017 omezen. Děkujeme za pochopení. Od 31.7. jsme zpět a plni energie. Hezké prázdniny přeje i Vám Miloš...