Zdravé chlebíčky s pikantní černou ředkví

Květnové prodloužené víkendy bývají spojeny s návštěvami. Častým typem slaného pohoštění, které při takových příležitostech hostům nabízíme, jsou v našich krajích obložené chlebíčky.  Překvapte přátele a příbuzné jejich zdravější variantou, kde hlavní roli hraje biozelenina – konkrétně černá ředkev.

Černá ředkev patří ke kořenové zelenině, která bývá neoprávněně přezírána, což je škoda. Jejímu pěstování se věnovali už před čtyřmi tisíci lety Číňané a Egypťané. Naši slovanští předci jí na chuť přišli ve středověku. Vitamíny sice tenkrát ještě neuměli popsat, a tak nevěděli, že jich obsahuje celou řadu, zejména vitamín C (uvádí se, že v syrové černé ředkvi je ho víc než v citronech), dále pak vitamíny E,  B1, B2, B6 a beta-karoten. Z důležitých prvků pak obsahuje železo, síru, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Nyní však zpět do kuchyně. Kromě černé ředkve z našich bedýnek si potřebujeme připravit misku a kuchyňský robot s jemným krouhacím kotoučem, nemá-li postačí trocha trpělivosti a obyčejné struhadlo.
 

Potřebujeme:

  • 1 - 2 černé ředkve
  • 1 lžíce oleje (dle preferencí třeba kvalitního olivového)
  • 2 - 3 lžíce majonézy (můžeme nahradit zakysanou smetanou)
  • šťáva z citronu
  • sůl, pepř
  • černý žitný nebo celozrnný chléb nebo bageta či bílá veka
  • na ozdobení: ředkvičky, vlašské ořechy, malá rajčata, kuličky hroznového vína či zelené byliny od pažitky, přes medvědí česnek po kopr – fantazii se meze nekladou

Příprava je velmi jednoduchá. Černou ředkev oloupeme třeba škrabkou na brambory a na jemnější proužky nastrouháme buď ručně, nebo v robotu. V míse zakapeme olejem a osolíme. Pokud zelenina vyloučí vodu, slijeme ji pryč. Přidáme majonézu, pokud máme domácí tím lépe, nebo zakysanou smetanu. Variantu se smetanou doporučujeme rychleji zkonzumovat, protože je více „mokrá“ a prosakuje do pečiva. Veganští přátelé mohou vsadit i na strouhanou ředkev bez těchto přísad živočišného původu. Ochutíme citronem a pepřem. S tím to nepřežeňte, černá ředkev je sama o sobě pikantní.

Směs nakonec jednoduše klademe na předem připravené pečivo a zdobíme další zeleninou nebo ořechy, či kuličkami hroznového vína. Je-li jemná práce v kuchyni vašim koníčkem, můžete se pustit i do jednohubek.

 

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...