Zdravé chlebíčky s pikantní černou ředkví

Květnové prodloužené víkendy bývají spojeny s návštěvami. Častým typem slaného pohoštění, které při takových příležitostech hostům nabízíme, jsou v našich krajích obložené chlebíčky.  Překvapte přátele a příbuzné jejich zdravější variantou, kde hlavní roli hraje biozelenina – konkrétně černá ředkev.

Černá ředkev patří ke kořenové zelenině, která bývá neoprávněně přezírána, což je škoda. Jejímu pěstování se věnovali už před čtyřmi tisíci lety Číňané a Egypťané. Naši slovanští předci jí na chuť přišli ve středověku. Vitamíny sice tenkrát ještě neuměli popsat, a tak nevěděli, že jich obsahuje celou řadu, zejména vitamín C (uvádí se, že v syrové černé ředkvi je ho víc než v citronech), dále pak vitamíny E,  B1, B2, B6 a beta-karoten. Z důležitých prvků pak obsahuje železo, síru, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Nyní však zpět do kuchyně. Kromě černé ředkve z našich bedýnek si potřebujeme připravit misku a kuchyňský robot s jemným krouhacím kotoučem, nemá-li postačí trocha trpělivosti a obyčejné struhadlo.
 

Potřebujeme:

  • 1 - 2 černé ředkve
  • 1 lžíce oleje (dle preferencí třeba kvalitního olivového)
  • 2 - 3 lžíce majonézy (můžeme nahradit zakysanou smetanou)
  • šťáva z citronu
  • sůl, pepř
  • černý žitný nebo celozrnný chléb nebo bageta či bílá veka
  • na ozdobení: ředkvičky, vlašské ořechy, malá rajčata, kuličky hroznového vína či zelené byliny od pažitky, přes medvědí česnek po kopr – fantazii se meze nekladou

Příprava je velmi jednoduchá. Černou ředkev oloupeme třeba škrabkou na brambory a na jemnější proužky nastrouháme buď ručně, nebo v robotu. V míse zakapeme olejem a osolíme. Pokud zelenina vyloučí vodu, slijeme ji pryč. Přidáme majonézu, pokud máme domácí tím lépe, nebo zakysanou smetanu. Variantu se smetanou doporučujeme rychleji zkonzumovat, protože je více „mokrá“ a prosakuje do pečiva. Veganští přátelé mohou vsadit i na strouhanou ředkev bez těchto přísad živočišného původu. Ochutíme citronem a pepřem. S tím to nepřežeňte, černá ředkev je sama o sobě pikantní.

Směs nakonec jednoduše klademe na předem připravené pečivo a zdobíme další zeleninou nebo ořechy, či kuličkami hroznového vína. Je-li jemná práce v kuchyni vašim koníčkem, můžete se pustit i do jednohubek.

 

Aktuality

Ukončení našich produktů na Scuku

Vážení přátelé V lednu nás na Scuku ( z jejich rozhodnutí) už nenajdete. Tímto jejich rozhodnutím ovšem přicházíme o většinu tržeb a budeme mít existenční problémy. Navíc obchodní činností jsme dotovali provoz naší zelinářské biofarmy. Podpořte nás proto objednávkou na našem Eshopu...

Přihlášení do našeho Eshopu

Pokud se Vám nedaří přejít do našeho obchodu kliknutím na obrázek, jděte, prosím, přímo na www.biozelenina-bedynky.cz

Dovolená

Vážení zákazníci, jsme rádi za vaši přízeń v těchto letních dnech, ale vězte, že i my musíme někdy odpočívat. Z důvodu dovolené bude provoz v Zahradě Černíkovice od  24. do 30. 7. 2017 omezen. Děkujeme za pochopení. Od 31.7. jsme zpět a plni energie. Hezké prázdniny přeje i Vám Miloš...