Zapékaný fenykl
Fenykl patří k chuťově výrazné zelenině, z čehož vyplývá, že je jednak zajímavou přílohou, ale dá se použít i jako hlavní surovina třeba pro rychlou večeři.
Potřebujeme:
- 2 hlízy fenyklu
- 2 stroužky česneku
- muškátový oříšek
- tvrdý sýr na strouhání
- zakysanou smetanu
- 1 lžička oleje (olivový či jiný)
Bulvy fenyklu rozřízněte na osminy a vložte do jemně osolené vroucí vody. Krátce povařte. Předehřejte si troubu na vyšší teplotu. Do zapékací formy vložte okapaný fenykl, pokapejte olejem a posypte muškátovým oříškem a prolisovaným česnekem. Na fenykl rozetřete solí a pepřem dochucenou zakysanou smetanu. Nakonec vše zakryjte vrstvou nastrouhaného sýru. Hodí se jak eidam, tak třeba i parmezán. Dejte krátce a prudce zapéct. Před servírováním lze fenykl ještě dochutit barevným pepřem.
Zapékaný fenykl podávaný s bramborem se hodí jako rychlá večeře. Připravujete-li grilovací party, oslovíte s ním v podobě přílohy i milovníky steaků.