Velikonoční plátky pod jemným špenátem s bramborem podávané

Z barev semaforu tentokráte vybíráme zelenou. Tedy přesněji, zelený recept, který přijde v hod nejen o Velikonocích.

Masové nebo celerové plátky pod jemným špenátem

Potřebujeme:

  • 4 plátky z jehněčí či vepřové kýty (pro vegetariány z uvařeného celeru)
  • v masové variantě bramborový škrob
  • 125 g listů čerstvého špenátu
  • 1 lžíce oleje či jiného tuku na smažení
  • 2 menší cibule
  • 1-2 větší jarní cibulky (nebo více drobných)
  • česnek dle chuti (stačí  2 - 4 stroužky)
  • sůl, pepř
  • šťáva z citronu
  • strouhaný sýr dle osobních preferencí (typ eidam, gouda, ale hodí se i typ niva)
  •  brambory  jako příloha

Přípravu pokrmu zahájíme vařením brambor. Očištěné brambory, nejlépe nemoučné – typ A nebo B, uvaříme v osolené a okmínované vodě. Používáme-li staré brambory, doporučujeme vložit do hrnce spolu s nimi snítku libečku, který dodá bramborám svěží chuť.

Poté si připravíme masové plátky. Nakrájíme, nasolíme a jemně naklepeme. Můžeme pokapat šťávou z citronu. Opepříme a obalíme či jen poprášíme maso bramborovým škrobem. Pro vegetariánskou variantu nejprve povaříme očištěný celer, ale ne úplně doměkka. Poté jej rozkrojíme na asi centimetrové plátky.

Pokračujeme s přípravou špenátu. V hlubší pánvi nebo hrnaci bez plastových úchytek rozpustíme část tuku, na kterém osmahneme polovinu jarní cibulky. Přidáme jemný špenát a polovinu nakrájeného česneku. Osolíme, případně opepříme. Špenát necháme pouze lehce zavadnout či spařit. Vše z pánve vyjmeme třeba do připravené misky. Zasypeme zbytkem nadrobno nakrájené jarní cibulky.

Pánev, kde jsme připravovali špenát, nemusíme ani omývat, přidáme tuk. Mezitím než se rozpustí, nakrájíme cibuli, kterou poté lehce osmažíme, přidáme zbylou část nakrájeného česneku. Jakmile začne vonět, přidáme plátky masa nebo celeru, které zprudka z obou stran osmažíme. Maso či celer v pánvi zakryjeme připraveným špenátem s jarní cibulkou, obložíme uvařenými brambory a posypeme sýrem. Vše na chvíli vložíme do středně vyhřáté trouby, tak aby se sýr rozpustil, nebo lépe zapekl.

Rada předem:

Nemáme-li brambory typu A nebo B, ale spíše moučné, připravíme z nich bramborovou kaši. Tu nevkládáme spolu s masovými plátky a špenátem k zapečení, ale servírujeme na předem zahřátý talíř. Ten potřebujeme mít teplý také v případě, kdy připravujeme jehněčí maso. 

Aktuality

Plán rozvozů po Velikonocích

Rozvozy v týdnu po Velikonocích: Velikonoční pondělí  - máme pomlázku a nezozvážíme úterý  - Praha středa - Hradec Králové a Pardubice další dny dle plánu Přejeme příjemné Velikonoce!

Přijďte za námi na BIO Styl

Chcete se s námi seznámit osobně?  Ve dnech od 18. do 20. března nás budete moci potkat na Výstavišti v Holešovicích v Praze. Na  Festival Evolution a jeho BIO styl připravujeme jednak plnou dodávku chutné zeleniny a ovoce a za další informace o případné možnosti zapojení do naší...

Hlíva ústřičná

Rozšířili jsme nabídku o houby. Nyní si můžete objednat např. hlívu ústřičnou! Je pěstována dle zásad ekologického zemědělství s rakouským certifikátem. Vstup do eshopu ZDE. Ilustrační foto.