Šťavnatá červená řepa pečená s česnekem v sáčku
Barevné recepty z naší zahrady pokračují. Tentokrát se budeme společně červenat. A to nejen s našimi prsty, které se zbarví kvůli překrásné barvě červené řepy při přípravě, ale možná i ruměnec vletí do tváře při ujídání před servírováním. Pečená červená řepa je totiž neodolatelná.
Pečená červená řepa
Potřebujeme:
- 2 - 3 větší bulvy červené řepy
- 1 lžíce oleje, nejlépe olivového
- 1 lžíce balzamikového octa
- česnek dle chuti (obvykle stačí 2 - 4 stroužky, ale máte-li rádi pečený česnek, klidně může být i celá palička)
- sůl, pepř
- bobkový list
- čerstvé nebo sušené bylinky (tymián nebo saturejka – doporučujeme vybrat pouze jeden druh)
- 1 sáček na pečení (Nemáte-li sáček, můžete použít i alobal. Výhodou sáčku je, že výpek zůstává uzavřený, nevytýká a obsah zůstane více šťavnatý.)
Červenou řepu omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na větší kousky a vložíme do připraveného pečícího sáčku, kam přidáme i oloupané stroužky česneku. Vše osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a octem. Přidáme několik lžic vody, bylinky a bobkový list. Sáček uzavřeme a na několika místech propíchneme. Vložíme na pekáček a spolu s ním do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba půl hodiny – podle toho, jak máte veliké kousky.
Pečenou červenou řepu podáváme jako přílohu k masitým pokrmům. Hodí se jak k drůbeži, tak k vepřové či hovězí pečeni, případně plátkům připraveným jako minutka. V kombinaci s brambory je výtečná, stejně jako třeba s knedlíky.
Jste-li vegetariáni, můžete takto upravenou řepu konzumovat jako lehký pokrm s vařenými brambory.
Podle receptu připravíte zhruba čtyři porce v případě přílohy nebo dvě porce jako hlavního vegetariánského pokrmu. Nesníte-li všechno hned a něco zbude, což nepředpokládáme, lze z vychladlé pečené řepy vyrobit studený salát.
Rada na závěr, ale raději předem:
Pro přípravu tohoto pokrmu si neoblékejte bílé oblečení J. Na případné skvrny však může pomoct saponát a ocet, v horším případě pak pětiprocentní čpavek a suché mýdlo. A samozřejmě nakonec vše rychle vyprat!