Rychlý koláč s jablky a skořicí

Dobrý recept na „rychlou“ a levnou buchtu je k nezaplacení, bez ohledu na roční období. Variant tohoto koláče, na jehož přípravu nepotřebujete velké množství nádobí ani speciální pomůcky, je řada. Záleží na druhu ovoce, na který zrovna máte chuť nebo který nestíháte za čerstva zkonzumovat. V předpisu použijeme jablka, ale můžete místo nich použít i jiné druhy (výborné jsou i hrušky). Pozor - skořice se, ale ke všem druhům, nehodí, tak ji s jejich kombinací zkrátka vynechejte.

Potřebujeme:

  • 2 – 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje nebo adekvátní množství másla nebo jiného tuku na pečení
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 4 jablka
  • skořici nebo skořicový cukr
  • strouhanku na vysypání formy

tyčový mixér nebo robot (stačí mísa a vařečka), forma na koláč

Protože příprava koláče je velmi rychlá, dáme si nejprve předehřát troubu na střední teplotu. Ve vhodné nádobě smícháme mouku, cukr (v případě, že nepoužijeme skořicový cukr, necháme si 2 lžíce si necháme na posyp), vejce, mléko a tuk (necháme si trochu na vymazání formy). Přidáme vanilkový cukr a nakonec prášek do pečiva.

Koláčovou formu vymažeme zbytkem tuku a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Používáte-li silikonovou formu, stačí ji vymazat pouze tukem.

Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a rozkrájíme je na měsíčky.

Většinu těsta vlijeme do formy (minimálně 2/3). Poté na něj úhledně poklademe rozkrájená jablka, posypeme polovinou skořicového cukru (nebo krystalovým cukrem a skořicíJ). Vrstvu jablek zakapeme zbytkem těsta, používejte krouživý pohyb pro rovnoměrnější nanesení. Na závěr ještě posypeme poslední vrstvu těsta  zbytekem skořicového cukru. 

Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. 

Aktuality

Plán rozvozů po Velikonocích

Rozvozy v týdnu po Velikonocích: Velikonoční pondělí  - máme pomlázku a nezozvážíme úterý  - Praha středa - Hradec Králové a Pardubice další dny dle plánu Přejeme příjemné Velikonoce!

Přijďte za námi na BIO Styl

Chcete se s námi seznámit osobně?  Ve dnech od 18. do 20. března nás budete moci potkat na Výstavišti v Holešovicích v Praze. Na  Festival Evolution a jeho BIO styl připravujeme jednak plnou dodávku chutné zeleniny a ovoce a za další informace o případné možnosti zapojení do naší...

Hlíva ústřičná

Rozšířili jsme nabídku o houby. Nyní si můžete objednat např. hlívu ústřičnou! Je pěstována dle zásad ekologického zemědělství s rakouským certifikátem. Vstup do eshopu ZDE. Ilustrační foto.