Pórková polévka s brokolicí a brambory
Potřebujeme:
- 10 cm silnějšího póru ze světlejší strany
- tuk na jíšku
- ½ brokolice
- 1 brambora
- 2 lžíce hladké mouky
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
- kousek vrchních částí póru na ozdobu
- rohlík na opečení (nemusí být)
Očistíme a pečlivě omyjeme pórek. Odkrojíme zhruba 10 centimetrů, ze spodní - světlejší části. Tu rozřízneme podélně na čtvrtiny a raději ještě jednou omyjeme pod tekoucí vodou. Poté je rozkrájíme na středně velké kousky. Stejně tak si připravíme i část tmavých listů – rozkrájíme je najemno a necháme stranou na podávání. Brokolici rozdělíme na velmi drobné růžičky. Oloupeme bramboru a rozkrájíme ji na malé kostičky.
V hrnci rozehřejeme tuk, na kterém osmažíme světlý pórek. Zasypeme jej hladkou moukou a vyrobíme jíšku. Tu zalijeme vodou a vše rozvaříme. Přidáme bramboru a brokolici. Vše vaříme asi 10 minut, dochutíme solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.
Podáváme posypané na jemno rozkrájeným pórkem, případně s opraženými kostičkami bílého pečiva.