Pórková polévka s brokolicí a brambory

Potřebujeme:

  • 10 cm silnějšího póru ze světlejší strany
  • tuk na jíšku
  • ½ brokolice
  • 1 brambora
  • 2 lžíce hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • kousek vrchních částí póru na ozdobu
  • rohlík na opečení (nemusí být)

Očistíme a pečlivě omyjeme pórek. Odkrojíme zhruba 10 centimetrů, ze spodní - světlejší části. Tu rozřízneme podélně na čtvrtiny a raději ještě jednou omyjeme pod tekoucí vodou. Poté je rozkrájíme na středně velké kousky. Stejně tak si připravíme i část tmavých listů – rozkrájíme je najemno a necháme stranou na podávání. Brokolici rozdělíme na velmi drobné růžičky. Oloupeme bramboru a rozkrájíme ji na malé kostičky.

V hrnci rozehřejeme tuk, na kterém osmažíme světlý pórek. Zasypeme jej hladkou moukou a vyrobíme jíšku. Tu zalijeme vodou a vše rozvaříme. Přidáme bramboru a brokolici. Vše vaříme asi 10 minut, dochutíme solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.

Podáváme posypané na jemno rozkrájeným pórkem, případně s opraženými kostičkami bílého pečiva.

 

Aktuality

Veselé Velikonoce

Milí zákazníci,  Velikonoce 2017 nám opět pohnou se závozy. V 16. týdnu přivezeme biobedýnky do Prahy a okolí v úterý, ve středu pak dostanou naše zboží obyvatelé Hradce Králové a Pardubic.  Pohodové prožití Velikonoce přeje Miloš Kurka a Zahrada Černíkovice. Jak obarvit vejce v...

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...

Dovolená 2016

1. týden v srpnu bude provoz částečně omezen. Závozy do Prahy, Hradce Králové a Pardubic však proběhnou, a to s co nejmenšími změnami. Děkujeme za pochopení. Naši zeleninu Vám doveze Petr Kunc.