Pórková polévka s brokolicí a brambory

Potřebujeme:

  • 10 cm silnějšího póru ze světlejší strany
  • tuk na jíšku
  • ½ brokolice
  • 1 brambora
  • 2 lžíce hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • kousek vrchních částí póru na ozdobu
  • rohlík na opečení (nemusí být)

Očistíme a pečlivě omyjeme pórek. Odkrojíme zhruba 10 centimetrů, ze spodní - světlejší části. Tu rozřízneme podélně na čtvrtiny a raději ještě jednou omyjeme pod tekoucí vodou. Poté je rozkrájíme na středně velké kousky. Stejně tak si připravíme i část tmavých listů – rozkrájíme je najemno a necháme stranou na podávání. Brokolici rozdělíme na velmi drobné růžičky. Oloupeme bramboru a rozkrájíme ji na malé kostičky.

V hrnci rozehřejeme tuk, na kterém osmažíme světlý pórek. Zasypeme jej hladkou moukou a vyrobíme jíšku. Tu zalijeme vodou a vše rozvaříme. Přidáme bramboru a brokolici. Vše vaříme asi 10 minut, dochutíme solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.

Podáváme posypané na jemno rozkrájeným pórkem, případně s opraženými kostičkami bílého pečiva.

 

Aktuality

Citrusy přímo ze Sicílie

Přivezli jsme citrusové plody přímo ze Sicílie. Od certifikovaných pěstitelů máme nyní k dispozici: Citrony  Grepy    Pomeranče - kultivary: pupečný Navel, s hrubou kůrou Bitter, krvavý Moro, polokrvavý Tarocco Mandarinky –kultivar: Tardivo...

Černíkovická zelenina opět reprezentovala české bio v Německu

Tak jsme byli ve čtvtek 11.2.2016 zkontrolovat, jak si stojí naše výrobky na českém národním stánku Ministerstva zemědělství ČR na mezinárodním veletrhu BIOFACH 2016 v Norimberku. Černíkovické beraní rohy mizely poněkud rychle:). V místě, kde se jednou do roka setkává "biobranže" z celého světa...

Nově v nabídce: biomošty

Novinkou v nabídce jsou jablečné a jablečno-hruškové biomošty od kolegy - souseda Ondřeje Kučery. Jedná se o třílitrový pack. Pokud byste měli zájem o mošt z jablek a červené řepy, tak pište na kurka@wo.cz. Tuto specialitu skladem sice zatím nemáme, ale rádi zajistíme. V...