Pochoutka z červené řepy
O tom, že červená řepa se dá připravit na nejrůznější způsoby, a navíc nebude pokrmem fádním, vás určitě přesvědčí následující recept.
Na dvě porce potřebujeme:
- 2 bulvy červené řepy
- 200 g tvarohu nebo „čerstvého“ sýra
- 1 pórek nebo čerstvou jarní cibulku
- 0,5 -1 lžičky nastrouhaného křenu
- 0,5 -1 lžičky olivového oleje
- 0,5 -1 lžičky šťáva z citronu
- sůl
Bulvy červené řepy omyjeme a dáme péct na plech nebo zapékací mísu do trouby, kterou předem vyhřejeme na 200 °C. Pečeme necelou hodinku, podle velikosti bulvy. Poté vyjmeme a necháme vychladnout.
Z červené řepy odstraníme kůru a nakrájíme ji na 8 plátků silných asi 5 milimetrů. Na pečícím papíře je potřeme olejem a pokapeme citronem. Zbytek řepy nakrájíme na malé kostičky.
Pórek omyjeme, nakrájíme na jemná kolečka. Tvaroh smícháme s křenem, solí a citronovou šťávou. Kostičky řepy a pórek promícháme, fajnšmekři mohou přidat třeba i sušené švestky. Na plátky červené řepy naaranžujeme tvaroh a zbylou řepu s pórkem. Vždy spojíme čtyři plátky dohromady.
Pokrm se hodí jako malá večeře či zajímavý předkrm.