Pochoutka z červené řepy

O tom, že červená řepa se dá připravit na nejrůznější způsoby, a navíc nebude pokrmem fádním, vás určitě přesvědčí následující recept.

Na dvě porce potřebujeme:

  • 2 bulvy červené řepy
  • 200 g tvarohu nebo „čerstvého“ sýra
  • 1 pórek nebo čerstvou jarní cibulku
  • 0,5 -1 lžičky nastrouhaného křenu
  • 0,5 -1 lžičky olivového oleje
  • 0,5 -1 lžičky šťáva z citronu
  • sůl

Bulvy červené řepy omyjeme a dáme péct na plech nebo zapékací mísu do trouby, kterou předem vyhřejeme na 200 °C.  Pečeme necelou hodinku, podle velikosti bulvy. Poté vyjmeme a necháme vychladnout.

Z červené řepy odstraníme kůru a nakrájíme ji na 8 plátků silných asi 5 milimetrů.  Na pečícím papíře je potřeme olejem a pokapeme citronem. Zbytek řepy nakrájíme na malé kostičky.

Pórek omyjeme, nakrájíme na jemná kolečka. Tvaroh smícháme s křenem, solí a citronovou šťávou. Kostičky řepy a pórek promícháme, fajnšmekři mohou přidat třeba i sušené švestky. Na plátky červené řepy naaranžujeme tvaroh a zbylou řepu s pórkem. Vždy spojíme čtyři plátky dohromady.

Pokrm se hodí jako malá večeře či zajímavý předkrm.


Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...