Pěstujeme fialové papriky

Papriky nemusí být jenom červené!

Když se řekne paprika, vybaví si lidé nejčastěji červený plod. Při pátrání v regálech supermarketů ještě narazíte na balení "paprika tricolore" – tedy červená, žlutá zelená. Na tržnici pak objevíte možná papriky označované jako bílé. Ale víte, že existují papriky fialové, ba až skoro černé? A právě ty pro vás pěstujeme v ekologickém režimu. Nesou žádným cizáckým artiklem nejasného původu. Jedná se o kultivary vyšlechtěné ženami z jednoho rodu, u nás doma - v České republice. Na Ostravsku se šlechtění hybridních paprik věnují Jiřina Teclová a její dcera Blanka Uheríková, díky kterým my můžeme pro vás pěstovat tyto unikátní pariky, které mají navíc i krásné názvy.

Fortuna neboli štěstí

Fialová Fortuna F1 je velmi ranou hybridní odrůdou. Její velice zajímavá světle fialová barva v technické zralosti přechází do červena. Odrůda vyniká svou raností, plodností a odolností. Plody dorůstají délky 12-14 cm a šířky 7-9 cm. Plody jsou sladké a šťavnaté zejména v botanické zralosti, síla stěny je 4-6 mm. Pro svou sladkou chuť v botanické zralosti se výborně hodí pro přímý konzum či ke konzervování. Fialové plody se používají hlavně jako velice chutné a barevně zajímavé zpestření zejména zeleninových salátů či pro přímou konzumaci. 

Temná Fantazia

Fantazia F1 je jediná speciální hybridní odrůda, která má první zralost tmavě fialovou později červenající až do syté světlé červené. Pro milovníky experimentů a fialových paprik je Fantazia opravdu fantastická Taro temně fialová parika má obrovskou výhodu, neboť je chuťově o mnoho jemnější než typické trávově zelené papriky. Nemusí se nechávat celý obsypaný paprikový keř červenat, ale fialové plody lze trhat a jen pár plodů se může na keříku nechat plně dozrát. Plody jsou 13 cm dlouhé a 10 cm široké. 

 

Aktuality

Webová prezentace byla spuštěna

Dnes byla spuštěna naše nová webová prezentace. Cílem nové webové presentace je vytvořit příjemnější prostředí s větším množstvím informací.