Oranžová polévka z biokarotky se zázvorem
Máte rádi barvy? Odpovídáte-li ano, a platí-li to i pro jídlo, pak vězte, že barevné rozhodně neznamená barvené. V případě biozeleniny by takový postup byl trestuhodný až trestný. Ale zpět k věci. Do barevného zeleninového menu se rozhodně hodí oranžová polévka. Příprava je snadná.
Oranžová polévka z biokarotky se zázvorem
Potřebujeme:
- 2 – 4 mrkve, nejlépe biokarotku od nás
- 2 – 4 cibule
- kousek zázvoru (stačí 1 centimetr)
- česnek dle chuti 1- 4 stroužky
- máslo, sádlo nebo olej (Vyberte si podle toho, jestli jste vegetarián či gurmán.)
- sůl, pepř
- bílé či tmavé pečivo
- šťáva z citronu
- smetana (není nutné)
- popř. petrželka (kadeřávek) nebo barevný pepř na dozdobení
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na zvoleném druhu tuku. Přidejte na jemnější kousky nakrájenou karotku a také ji osmažte. Přisypte nadrobno nakrájený zázvor a ještě promíchejte. Osolte a opepřete. Můžete přidat i část česneku. Vše zalijte vodou a povařte, až mrkev změkne. Mezitím si nakrájejte pečivo na kostky, doporučujeme je i osmažit. Jakmile jsou ingredience přiměřeně uvařené, tyčovým mixerem směs rozmixujte najemno a ještě chvíli povařte. Před podáváním dochuťte zbylým česnekem, popřípadě šťávou z citronu, dosolte a připepřete dle chuti. Zejmnit chuť nůžete i několika lžicemi smetany. Před podáváním můžete dozdobit barevným pepřem nebo petrželkou.
Polévka chutná se smaženou žemlí stejně dobře jako s tmavým pečivem.
Rada na závěr:
Pokud se vám plasty kuchyňských spotřebičů zbarvily kvůli mrkvi do oranžova, a nejdou umýt, nezoufejte. Stačí na suchý hadřík nebo kuchyňskou papírovou utěrku dát kapku oleje. Tím mixer či jiný nástroj utřete a barva je pryč hned.