Oranžová polévka z biokarotky se zázvorem

Máte rádi barvy? Odpovídáte-li ano, a platí-li to i pro jídlo, pak vězte, že barevné rozhodně neznamená barvené. V případě biozeleniny by takový postup byl trestuhodný až trestný. Ale zpět k věci. Do barevného zeleninového menu se rozhodně hodí oranžová polévka. Příprava je snadná.

Oranžová polévka z biokarotky se zázvorem

Potřebujeme:

  • 2 – 4 mrkve, nejlépe biokarotku od nás
  • 2 – 4 cibule
  • kousek zázvoru (stačí 1 centimetr)
  • česnek dle chuti 1- 4 stroužky
  • máslo, sádlo nebo olej (Vyberte si podle toho, jestli jste vegetarián či gurmán.)
  • sůl, pepř
  • bílé či tmavé pečivo
  • šťáva z citronu
  • smetana (není nutné)
  • popř. petrželka (kadeřávek) nebo barevný pepř na dozdobení

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na zvoleném druhu tuku. Přidejte na jemnější kousky nakrájenou karotku a také ji osmažte. Přisypte nadrobno nakrájený zázvor a ještě promíchejte. Osolte a opepřete. Můžete přidat i část česneku. Vše zalijte vodou a povařte, až mrkev změkne. Mezitím si nakrájejte pečivo na kostky, doporučujeme je i osmažit. Jakmile jsou ingredience přiměřeně uvařené, tyčovým mixerem směs rozmixujte najemno a ještě chvíli povařte. Před podáváním dochuťte zbylým česnekem, popřípadě šťávou z citronu, dosolte a připepřete dle chuti. Zejmnit chuť nůžete i několika lžicemi smetany. Před podáváním můžete dozdobit barevným pepřem nebo petrželkou.

Polévka chutná se smaženou žemlí stejně dobře jako s tmavým pečivem. 

Rada na závěr:

Pokud se vám plasty kuchyňských spotřebičů zbarvily kvůli mrkvi do oranžova, a nejdou umýt, nezoufejte. Stačí na suchý hadřík nebo kuchyňskou papírovou utěrku dát kapku oleje. Tím mixer či jiný nástroj utřete a barva je pryč hned. 

 

 

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...