Okurky z Černíkovic na mezinárodním veletrhu biopotravin v Norimberku nechyběly

Naše Černíkovické okurky se snažily zaujmout obchodníky s biopotravinami, kteří v únoru přijeli z celého světa na veletrh BIOFACH 2015 do Norimberka. Okurky z Černíkovic na českém stánku Ministerstva zemědělství České republiky neminuli.

Naše okurky reprezentovaly na prestižním mezinárodním veletrhu s bioprodukty východní Čechy nikoliv jižní Moravu, jak by se dalo snad díky historii předjímat. Vyrostly v loňském roce ve sklenících v obci nedaleko Rychnova nad Kněžnou, a to zcela bez použití chemických hnojiv či pesticidů. Splňujeme podmínky certifikace pro ekologické zemědělství, tudíž máme právo označovat naše výpěstky jako bio. Zmíněná certifikace je podmínkou pro účast na veletrhu, kam se žádné „bio ze zahrádky“ bez řádné registrace nedostane.  

Černíkovické biookurky vychází z domácí tradice

Vypěstované biookurky si sami zpracováváme téměř podomácku. Sami si připravujeme nálev, rovněž z certifikovaných ingrediencí, ručně skládáme okurky do lahví a vždy po 18 sklenicích je postupně během sklizňové sezony sterilujeme. Ruční práce je na sklenicích vidět, okurky jsou vždy pečlivě vyskládané, není zde přebytek láku, nic nechybí ani nepřebývá. Lehce kyselejší chuť nálevu k okurkám jednoznačně sedí, všechny, kdo v Německu ochutnali, zaujala.

A jak by ne. Vždyť nálev i samotný postup patří k tradici české kuchyně. Sázíme na prověřenou jednoduchost receptu, který pochází z jedné ze starších publikací o zavařování, která byla vydána ještě v dobách Československa.

Protože je výroba sterilované zeleniny v biokvalitě v Černíkovicích malosériová, jsou originální bioprodukty dostupné zejména v místním regionu. Kromě těch, kdo si pro okurky přijedou přímo do biozeleninářství, mohou však dnes díky biobedýnkám otevřít sklenice také odběratelé v Hradci Králové a okolí nebo v Praze. 

 

Aktuality

20.10. na Toulcově dvoře

20.10. budu na trhu na Toulcově dvoře a nabídnu Vám zde krouhané zelí, cibuli, dýně Hokaido, hlávkové zelí a brambory.

Krouhané zelí

Přijímáme objednávky na krouhané zelí. Cena 25,-Kč/ kg. Zájemci zašlete nám Váš požadavek na kurka@wo.cz. Vaše objednávky soustředíme a po domluvě přivezeme do Prahy, odběrné místo bude prodejna zdravé výživy paní Krejčíkové, Bronzová 2014, Praha 5, Lužiny. Jako bonus dostanete ke krouhanému...