Okurky z Černíkovic na mezinárodním veletrhu biopotravin v Norimberku nechyběly

Naše Černíkovické okurky se snažily zaujmout obchodníky s biopotravinami, kteří v únoru přijeli z celého světa na veletrh BIOFACH 2015 do Norimberka. Okurky z Černíkovic na českém stánku Ministerstva zemědělství České republiky neminuli.

Naše okurky reprezentovaly na prestižním mezinárodním veletrhu s bioprodukty východní Čechy nikoliv jižní Moravu, jak by se dalo snad díky historii předjímat. Vyrostly v loňském roce ve sklenících v obci nedaleko Rychnova nad Kněžnou, a to zcela bez použití chemických hnojiv či pesticidů. Splňujeme podmínky certifikace pro ekologické zemědělství, tudíž máme právo označovat naše výpěstky jako bio. Zmíněná certifikace je podmínkou pro účast na veletrhu, kam se žádné „bio ze zahrádky“ bez řádné registrace nedostane.  

Černíkovické biookurky vychází z domácí tradice

Vypěstované biookurky si sami zpracováváme téměř podomácku. Sami si připravujeme nálev, rovněž z certifikovaných ingrediencí, ručně skládáme okurky do lahví a vždy po 18 sklenicích je postupně během sklizňové sezony sterilujeme. Ruční práce je na sklenicích vidět, okurky jsou vždy pečlivě vyskládané, není zde přebytek láku, nic nechybí ani nepřebývá. Lehce kyselejší chuť nálevu k okurkám jednoznačně sedí, všechny, kdo v Německu ochutnali, zaujala.

A jak by ne. Vždyť nálev i samotný postup patří k tradici české kuchyně. Sázíme na prověřenou jednoduchost receptu, který pochází z jedné ze starších publikací o zavařování, která byla vydána ještě v dobách Československa.

Protože je výroba sterilované zeleniny v biokvalitě v Černíkovicích malosériová, jsou originální bioprodukty dostupné zejména v místním regionu. Kromě těch, kdo si pro okurky přijedou přímo do biozeleninářství, mohou však dnes díky biobedýnkám otevřít sklenice také odběratelé v Hradci Králové a okolí nebo v Praze. 

 

Aktuality

Veselé Velikonoce

Milí zákazníci,  Velikonoce 2017 nám opět pohnou se závozy. V 16. týdnu přivezeme biobedýnky do Prahy a okolí v úterý, ve středu pak dostanou naše zboží obyvatelé Hradce Králové a Pardubic.  Pohodové prožití Velikonoce přeje Miloš Kurka a Zahrada Černíkovice. Jak obarvit vejce v...

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...

Dovolená 2016

1. týden v srpnu bude provoz částečně omezen. Závozy do Prahy, Hradce Králové a Pardubic však proběhnou, a to s co nejmenšími změnami. Děkujeme za pochopení. Naši zeleninu Vám doveze Petr Kunc.