Okurky z Černíkovic na mezinárodním veletrhu biopotravin v Norimberku nechyběly

Naše Černíkovické okurky se snažily zaujmout obchodníky s biopotravinami, kteří v únoru přijeli z celého světa na veletrh BIOFACH 2015 do Norimberka. Okurky z Černíkovic na českém stánku Ministerstva zemědělství České republiky neminuli.

Naše okurky reprezentovaly na prestižním mezinárodním veletrhu s bioprodukty východní Čechy nikoliv jižní Moravu, jak by se dalo snad díky historii předjímat. Vyrostly v loňském roce ve sklenících v obci nedaleko Rychnova nad Kněžnou, a to zcela bez použití chemických hnojiv či pesticidů. Splňujeme podmínky certifikace pro ekologické zemědělství, tudíž máme právo označovat naše výpěstky jako bio. Zmíněná certifikace je podmínkou pro účast na veletrhu, kam se žádné „bio ze zahrádky“ bez řádné registrace nedostane.  

Černíkovické biookurky vychází z domácí tradice

Vypěstované biookurky si sami zpracováváme téměř podomácku. Sami si připravujeme nálev, rovněž z certifikovaných ingrediencí, ručně skládáme okurky do lahví a vždy po 18 sklenicích je postupně během sklizňové sezony sterilujeme. Ruční práce je na sklenicích vidět, okurky jsou vždy pečlivě vyskládané, není zde přebytek láku, nic nechybí ani nepřebývá. Lehce kyselejší chuť nálevu k okurkám jednoznačně sedí, všechny, kdo v Německu ochutnali, zaujala.

A jak by ne. Vždyť nálev i samotný postup patří k tradici české kuchyně. Sázíme na prověřenou jednoduchost receptu, který pochází z jedné ze starších publikací o zavařování, která byla vydána ještě v dobách Československa.

Protože je výroba sterilované zeleniny v biokvalitě v Černíkovicích malosériová, jsou originální bioprodukty dostupné zejména v místním regionu. Kromě těch, kdo si pro okurky přijedou přímo do biozeleninářství, mohou však dnes díky biobedýnkám otevřít sklenice také odběratelé v Hradci Králové a okolí nebo v Praze. 

 

Aktuality

BIO vyzrálé hovězí - možnost objednání

Možnost objednání vyzrálého biohovězího masa. Zahájili jsme spolupráci s ekofarmu specializovanou na chov skotu. Býčci jsou od jara do podzimu na pastvinách na stráních Českomoravské vrchoviny. Při chovu zvířat je kladen důraz na welfare. Vzhledem k tomu, že fama neprodukuje maso ve velkém, je...

Možnost objednání Svatomartinského biovína

Svatomartinské víno 2015 - jediné v ČR v kvalitě bio Nabízíme možnost objednání Svatomarinského biovína z Vinných sklepů v Kutné Hoře.  Kutnohorské Svatomartinské je letos jediné v kvalitě BIO. Jedná se o první vína z ročníku 2015 - rok 2015 byl pro vinaře...