Nové brambory s česnekem

ové biobrambory jsou pochoutkou samy o sobě. Když se k nim přidá ještě biozelenina výrazné chuti, ke které česnek bezesporu patří, naše chuťové buňky si zažijí téměř orgie :). Příprava je přitom tak snadná.

Na jednu porci potřebujeme:

  • nové brambory dle obvyklé spotřeby
  • stroužek česneku
  • lžíci dobrého pravého másla/porce
  • sůl
  • kmín

Brambory pečlivě omyjeme, případně oškrábeme pomocí drátěnky či nože. Máme-li větší hlízy, tak je rozkrojíme. Velmi pěkně vypadjípodlouhlé měsíčky, či příčně pokrájená kolečka. Dáme vařit do osolené vody. Můžeme přidat kmín. Mezitím si utřeme polovinu česneku se solí, který zamícháme do změklého másla. Neuděláte chybu, když si česnekové máslo připravíte s předstihem, abyste jej mohli dát ještě znovu ztuhnout. Neochudíte se tak o krásu rozpouštění másla na horkých bramborách.

Uvařené brambory poklademe na talíř. Ještě na horké brambory poklademe česnekové máslo a dozdobíme zbylým česnekem, který buď utřeme, prolisujeme nebo pokrájíme na plátky. V případě přecitlivělých osob na česnek, tuto poslední fázi vynecháme.

Česnekové brambory se dají připravit i v troubě. V tomto případě vybírejte drobné hlízy, které se pěkně propečou. Na pečící papír rozložíme malé omyté či oškrabané brambory, posypeme prolisovaným česnekem a dáme péct do vyhřáté trouby. Když jsou brambůrky měkké, můžeme je ještě malinko ogrilovat. Podáváme s česnekovým máslem.

Pečené či vařené nové brambory s česnekem jsou vhodné jako příloha ke grilované zelenině, masům nebo jako hlavní chod.  V tomto případě doporučujeme podávat s okurkovým kefírovým nápojem. Máte-li do něj k dispozici ještě čerstvý kopr, tak všem „potečou sliny“!

 

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...