Možnost objednání haloweenských dýní

Letos se nám urodí velké množství halloweenských dýní. Aby vás děti nepřekvapily s prosbou o dlabání těsně před koncem října, nabízíme možnost objednání či rezervace oranžových plodů velikosti lidské hlavy už nyní.  Ne, nebojte se – máme i menší či naopak větší. Zkrátka dýně ve velikosti S, M a L až XXL si můžete objednat přímo u nás. Kontaktujte Miloše Kurku na telefonu 734 110 270.  Cena se bude lišit podle velikosti i množství.

Jak vydlabat halloweenskou dýni?

Potřebujete klasické kuchyňské náčiní, pokud jste si tedy zrovna nevybrali dýni velikosti kola od auta. V tomto případě raději zajděte než do kuchyně pro nástroje do dílny. Ovšem ve většině případů stačí ostrý nůž a pevná lžíce, kterou jen tak neohnete. Pak je také dobré mít fix, kterým si předkreslíte motiv, přímo na dýni. Doporučujeme v obdobném odstínu jako má dýně, abyste moc nemuseli řešit čáry, které nevyříznete úplně přesně.

Nejprve odřízněte vrchní část dýně, který následně bude sloužit jako poklop. Silnou stěnu odřezávejte zešikma, aby víčko pěkně sedělo a nepropadávalo dovnitř. Jakmile máte víčko vyříznuté, přijde na řadu hra se lžící. Měkká vlákna z poklopu odstraňte, stejně pak postupujte uvnitř dýně. Máte-li vnitřní prostor pěkně čistý, přijde na řadu hra na ostří nože. Pomocí tohoto nástroje vyřízněte obličej či jiný motiv. Krátký ostrý nožík v tomto případě poslouží nejlépe.

Zbytky uplatníte v kuchyni

Dužina semena se vyhazovat nemusí. Vyřezané kousky bez silné kůry se dají požít do závinu či na koláč. Příprava je jednoduchá – stačí povařit a rozmačkat, osladit třeba medem a dochutit tak jako štrúdl - skořicí či hřebíčkem.

A dýňová semínka? Ta stačí omýt a usušit. 

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...