Lehký hlávkový salát s kumquatem
Milujete čerstvý salát alespoň tak jako my? Zdá-li se vám ten hlávkový občas fádní, tak máme pro vás neotřepaný recept. Zaručeně s ním získáte obdiv jak při slavnostnější tabuli, tak u letní grilovačky s přáteli. Krásně vypadá, jeho příprava je opravdu jednoduchá a chuť rozhodně není fádní.
Potřebujeme
- 1 hlávkový salát
- 1 – 2 červené cibule (pokud nemáte, tak žlutá nebo bílá je také výborná varianta, ale ne tak barevně poutavá)
- 3 – 4 plody kumquatu
- Na zálivku: voda, ½ až 1 rovná čajová lžička soli, 1-2 polévkové lžíce cukru, šťáva z ½ citronu
- Dochucení: balsamikový ocet, olivový nebo dýňový olej (není nutné)
Nejprve pečlivě salát propereme, aby náhodou písek mezi zuby nezaskřípal. Necháme okapat nebo osušíme v odstředivce na salát. Pokračujeme přípravou zálivky. Do zhruba půllitru vody dáme rozpustit sůl a cukr /dle chuti/, dochutíme citronovou šťávou. Než se krystaly ve vodě rozpustí, pokračujeme s přípravou salátu. Jednotlivé lístky natrháme nebo nakrájíme na jemné kousky či proužky. Cibuli nakrájíme na jemná kolečka a rozdělíme ji na kroužky. Menší část koleček necháme stranou na ozdobu. Plody kumquatu nakrájíme na kolečka a můžeme vyjmout jádra. Není to však nutné, nevadí-li vám hořčí chuť. Opět si ponecháme část ovoce na ozdobu. Větší část cibule a kumqatu vložíme do mísy, přidáme salátové lístky, vše smícháme a přelijeme zálivkou. Pokapeme olejem (dýňový je velmi příjemný a olivový nic nezkazí), případně dochutíme balsamikem. Na závěr ozdobíme mísu salátu oddělenou částí cibule a kumquatu.
Podáváme spolu s pečivem, ke grilovaným masům, samozřejmě se výborně hodí i ke všem pokrmům, ke kterým se obvykle hlávkový salát podává.