Lehký hlávkový salát s kumquatem

Milujete čerstvý salát alespoň tak jako my? Zdá-li se vám ten hlávkový občas fádní, tak máme pro vás neotřepaný recept. Zaručeně s ním získáte obdiv jak při slavnostnější tabuli, tak u letní grilovačky s přáteli. Krásně vypadá, jeho příprava je opravdu jednoduchá a chuť rozhodně není fádní.

Potřebujeme

  • 1 hlávkový salát
  • 1 – 2 červené cibule (pokud nemáte, tak žlutá nebo bílá je také výborná varianta, ale ne tak barevně poutavá)
  • 3 – 4 plody kumquatu
  • Na zálivku: voda, ½ až 1 rovná čajová lžička soli, 1-2 polévkové lžíce cukru, šťáva z ½ citronu  
  • Dochucení: balsamikový ocet, olivový nebo dýňový olej (není nutné)

Nejprve pečlivě salát propereme, aby náhodou písek mezi zuby nezaskřípal. Necháme okapat nebo osušíme v odstředivce na salát. Pokračujeme přípravou zálivky. Do zhruba půllitru vody dáme rozpustit sůl a cukr /dle chuti/, dochutíme citronovou šťávou. Než se krystaly ve vodě rozpustí, pokračujeme s přípravou salátu. Jednotlivé lístky natrháme nebo nakrájíme na jemné kousky či proužky. Cibuli nakrájíme na jemná kolečka a rozdělíme ji na kroužky. Menší část koleček necháme stranou na ozdobu. Plody kumquatu nakrájíme na kolečka a můžeme vyjmout jádra. Není to však nutné, nevadí-li vám hořčí chuť. Opět si ponecháme část ovoce na ozdobu. Větší část cibule a kumqatu  vložíme do mísy, přidáme salátové lístky, vše smícháme a přelijeme zálivkou. Pokapeme olejem (dýňový je velmi příjemný a olivový nic nezkazí), případně dochutíme balsamikem. Na závěr ozdobíme mísu salátu oddělenou částí cibule a kumquatu.

Podáváme spolu s pečivem, ke grilovaným masům, samozřejmě se výborně hodí i ke všem pokrmům, ke kterým se obvykle hlávkový salát podává. 

Aktuality

Citrusy přímo ze Sicílie

Přivezli jsme citrusové plody přímo ze Sicílie. Od certifikovaných pěstitelů máme nyní k dispozici: Citrony  Grepy    Pomeranče - kultivary: pupečný Navel, s hrubou kůrou Bitter, krvavý Moro, polokrvavý Tarocco Mandarinky –kultivar: Tardivo...

Černíkovická zelenina opět reprezentovala české bio v Německu

Tak jsme byli ve čtvtek 11.2.2016 zkontrolovat, jak si stojí naše výrobky na českém národním stánku Ministerstva zemědělství ČR na mezinárodním veletrhu BIOFACH 2016 v Norimberku. Černíkovické beraní rohy mizely poněkud rychle:). V místě, kde se jednou do roka setkává "biobranže" z celého světa...

Nově v nabídce: biomošty

Novinkou v nabídce jsou jablečné a jablečno-hruškové biomošty od kolegy - souseda Ondřeje Kučery. Jedná se o třílitrový pack. Pokud byste měli zájem o mošt z jablek a červené řepy, tak pište na kurka@wo.cz. Tuto specialitu skladem sice zatím nemáme, ale rádi zajistíme. V...