Lehký hlávkový salát s kumquatem

Milujete čerstvý salát alespoň tak jako my? Zdá-li se vám ten hlávkový občas fádní, tak máme pro vás neotřepaný recept. Zaručeně s ním získáte obdiv jak při slavnostnější tabuli, tak u letní grilovačky s přáteli. Krásně vypadá, jeho příprava je opravdu jednoduchá a chuť rozhodně není fádní.

Potřebujeme

  • 1 hlávkový salát
  • 1 – 2 červené cibule (pokud nemáte, tak žlutá nebo bílá je také výborná varianta, ale ne tak barevně poutavá)
  • 3 – 4 plody kumquatu
  • Na zálivku: voda, ½ až 1 rovná čajová lžička soli, 1-2 polévkové lžíce cukru, šťáva z ½ citronu  
  • Dochucení: balsamikový ocet, olivový nebo dýňový olej (není nutné)

Nejprve pečlivě salát propereme, aby náhodou písek mezi zuby nezaskřípal. Necháme okapat nebo osušíme v odstředivce na salát. Pokračujeme přípravou zálivky. Do zhruba půllitru vody dáme rozpustit sůl a cukr /dle chuti/, dochutíme citronovou šťávou. Než se krystaly ve vodě rozpustí, pokračujeme s přípravou salátu. Jednotlivé lístky natrháme nebo nakrájíme na jemné kousky či proužky. Cibuli nakrájíme na jemná kolečka a rozdělíme ji na kroužky. Menší část koleček necháme stranou na ozdobu. Plody kumquatu nakrájíme na kolečka a můžeme vyjmout jádra. Není to však nutné, nevadí-li vám hořčí chuť. Opět si ponecháme část ovoce na ozdobu. Větší část cibule a kumqatu  vložíme do mísy, přidáme salátové lístky, vše smícháme a přelijeme zálivkou. Pokapeme olejem (dýňový je velmi příjemný a olivový nic nezkazí), případně dochutíme balsamikem. Na závěr ozdobíme mísu salátu oddělenou částí cibule a kumquatu.

Podáváme spolu s pečivem, ke grilovaným masům, samozřejmě se výborně hodí i ke všem pokrmům, ke kterým se obvykle hlávkový salát podává. 

Aktuality

Ukončení našich produktů na Scuku

Vážení přátelé V lednu nás na Scuku ( z jejich rozhodnutí) už nenajdete. Tímto jejich rozhodnutím ovšem přicházíme o většinu tržeb a budeme mít existenční problémy. Navíc obchodní činností jsme dotovali provoz naší zelinářské biofarmy. Podpořte nás proto objednávkou na našem Eshopu...

Přihlášení do našeho Eshopu

Pokud se Vám nedaří přejít do našeho obchodu kliknutím na obrázek, jděte, prosím, přímo na www.biozelenina-bedynky.cz

Dovolená

Vážení zákazníci, jsme rádi za vaši přízeń v těchto letních dnech, ale vězte, že i my musíme někdy odpočívat. Z důvodu dovolené bude provoz v Zahradě Černíkovice od  24. do 30. 7. 2017 omezen. Děkujeme za pochopení. Od 31.7. jsme zpět a plni energie. Hezké prázdniny přeje i Vám Miloš...