Kapie plněné zelím a Moravanka v soutěži Česká biopotravina 2015
Černíkovická sterilovaná zelenina slaví úspěch u porotců soutěže Česká biopotravina. Po dvou oceněních v letech 2013 za nakládané beraní rohy a 2014 sterilované okurky, jsme letos sice na titul nedosáhli, ale „na bedně“ jsme! V porotě usedli, jak odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, tak i populární herečka a dabérka Kamila Špráchalová.
Do soutěžní kategorie Biopotraviny rostlinného původu jsme přihlásili dvě naše letošní novinky - sterilovanou zeleninovou směs Moravanka a nakládané kapie plněné zelím, vše samozřejmě v certifikované kvalitě. Oba výrobky se mezi téměř padesáti vzorky, které porota ochutnávala, neztratily. Kapie plněné zelím z letošní sklizně skončily ve své kategorii třetí v pořadí a Moravanka hned za nimi.
Kapie plněné zelím jsou tradičním receptem, vyrobené zcela obvyklým způsobem. Jak zelí, tak kapie vyrostly samozřejmě u nás na poli a ve skleníku. V nálevu není nic víc než správný poměr vody, soli, octa a cukru a trocha toho kořeníčka se špetkou oleje.
Černíkovická Moravanka obsahuje směs naší zeleniny, která je ručně skládaná do skleniček. A nálev – opět nehledejte nic zvláštního, a právě proto je chuť tak jemná. Vzhledem k tomu, že tento výrobek je velmi pracný nebudeme skleniček připravovat do zásoby velké množství. Pokud byste chtěli Černíkovickou Moravanku v biokvalitě, například pro vánoční bramborový salát, ba dokonce ve větším množství, kontaktujte nás předem, rádi vám ji „na zakázku“ vyrobíme.
Rodina Černíkovické konzervované zeleniny se tedy rozrostla o další dva členy.
V tuto chvíli vyrábíme sedm druhů konzervované zeleniny:
- Černíkovické okurky
- Černíkovické okurky pikantní
- Černíkovické beraní rohy
- Nakládané patronky
- Nakládanou červenou řepu
- Kapie pleněné zelím
- Černíkovickou Moravanku
A ještě pro letošní rok, vzhledem k velké úrodě, připravujeme Nakládané kvašáky.