Jednoduchá biodýňovka s bylinkami
Receptů na dýňové polévky je mnoho. A mohou obsahovat mnoho ingrediencí - někdy ne zrovna běžné. My však sázíme na klasiku - dostupnost a čerstvost.
Potřebujeme:
- 1 dýni Hokkaido
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1 papriku - může být i ostřejší
- biozeleninový bujon
- česnek (1 stroužek)
- tuk na smažení (olej, biomáslo nebo biosádlo - dle preferencí)
- bylinky (petrželka, pažitka nebo třeba kopr)
- sůl, pepř
- zakysaná smetana
Dýni Hokkaido umyjeme, oloupeme - pokud preferujeme, rozkrájíme na kousky a zbavíme jadérek. Nakrájíme si očištěnou mrkev, oloupanou cibuli i česnek a papriku, kterou jsme předem zbavili jader. V hrnci rozpálíme tuk, na kterém nejprve osmažíme cibuli, česnek a mrkev. Přidáme i papriku a dýni. Když je zelenina dozlatova, zalijeme ji vodou a přidáme trochu bujonu. Povaříme, až mrkev lehce měkne. Vše poté rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem. Ještě chvilku necháme přejít varem a před podáváním dochutíme sekanými bylinkami.
Kdo má rád, může přímo do talíře přidat i lžičku zakysané smetany.