Jednoduchá biodýňovka s bylinkami

Receptů na dýňové polévky je mnoho. A mohou obsahovat mnoho ingrediencí - někdy ne zrovna běžné. My však sázíme na klasiku - dostupnost a čerstvost.

Potřebujeme:

  • 1 dýni Hokkaido
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 papriku - může být i ostřejší
  • biozeleninový bujon
  • česnek (1 stroužek)
  • tuk na smažení (olej, biomáslo nebo biosádlo - dle preferencí)
  • bylinky (petrželka, pažitka nebo třeba kopr)
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana

Dýni Hokkaido umyjeme, oloupeme - pokud preferujeme, rozkrájíme na kousky a zbavíme jadérek. Nakrájíme si očištěnou mrkev, oloupanou cibuli i česnek a papriku, kterou jsme předem zbavili jader. V hrnci rozpálíme tuk, na kterém nejprve osmažíme cibuli, česnek a mrkev. Přidáme i papriku a dýni. Když je zelenina dozlatova, zalijeme ji vodou a přidáme trochu bujonu. Povaříme, až mrkev lehce měkne. Vše poté rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem. Ještě chvilku necháme přejít varem a před podáváním dochutíme sekanými bylinkami.

Kdo má rád, může přímo do talíře přidat i lžičku zakysané smetany.

Aktuality

Citrusy přímo ze Sicílie

Přivezli jsme citrusové plody přímo ze Sicílie. Od certifikovaných pěstitelů máme nyní k dispozici: Citrony  Grepy    Pomeranče - kultivary: pupečný Navel, s hrubou kůrou Bitter, krvavý Moro, polokrvavý Tarocco Mandarinky –kultivar: Tardivo...

Černíkovická zelenina opět reprezentovala české bio v Německu

Tak jsme byli ve čtvtek 11.2.2016 zkontrolovat, jak si stojí naše výrobky na českém národním stánku Ministerstva zemědělství ČR na mezinárodním veletrhu BIOFACH 2016 v Norimberku. Černíkovické beraní rohy mizely poněkud rychle:). V místě, kde se jednou do roka setkává "biobranže" z celého světa...

Nově v nabídce: biomošty

Novinkou v nabídce jsou jablečné a jablečno-hruškové biomošty od kolegy - souseda Ondřeje Kučery. Jedná se o třílitrový pack. Pokud byste měli zájem o mošt z jablek a červené řepy, tak pište na kurka@wo.cz. Tuto specialitu skladem sice zatím nemáme, ale rádi zajistíme. V...