Hokaido s fazolkami

- 400 g čerstvých fazolek nebo 1 balení zmrazených, 1 velká cibule

- 1 kg omyté dýně hokaido bez semeníku, se slupkou

- 1 bobkový list, 2 hřebíčky, 3 kuličky nového koření

- smetana ke šlehání nebo sójová smetana dle chuti, kvalitní olej, sůl

- petrželka nebo pažitka, řeřicha, roketa atd. na ozdobení, voda a mořské řasy     

 dle vlastního výběru

Čerstvé fazolky očistěte, zbavte stopky, operte, vložte do osolené vařící vody, po chvilce varu odstraňte pěnu a zvolna vařte cca 1 hod doměkka, zceďte, po prochladnutí pokrájejte na kousky podle obliby. Zmrazené fazolky upravte podle návodu na obalu. Cibuli nadrobno nakrájejte na malé kostky. V hlubší velké pánvi rozehřejte olej, zpěňte na něm cibuli, přidejte dýni, míchejte a restujte asi 3 minuty. Přilijte vařící vodu, promíchejte, přidejte koření a duste do změknutí. Často promíchejte a podle potřeby přilijte vařící vodu. Jakmile dýně změkne a částečně se rozvaří, odstavte, vyjměte koření, omáčku rozmixujte dohlídka, osolte, podle chuti můžete zjemnit smetanou, krátce povařte, délkou varu či přidáním šlehačky nebo horké vody upravte konzistenci dle obliby, vložte fazolky a prohřejte. Podávejte bez přílohy či vařenými bramborami nebo těstovinami, na talíři ozdobte petrželkou a podobně

Aktuality

Z Černíkovic aktuálně

Jak to právě u nás vypadá? Papriky, okurky, cukety rostou, rajčata dozrávají a lilky také. Plus další sadba na další vlnu sklizně. Pokud nás chcete potkat osobně, vypravte se tuto sobotu 9.7. 2016 na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem. Budeme tam  a čerstvou várkou zeleniny!  

Změny v rozvozech

Milí zákazníci, možná jste již zaznamenali, že došlo k úpravě termínů rozvozů našich biobedýnek. Pondělí máme stále vyhrazeno pro zásobování biozeleninou našich zákazníků žijících v Praze. Zde tedy změna žádná. Ale nově zavážíme do Brna, a to ve středu. Při cestě z jižní Moravy pak...

Sklizeň 2016 začíná

První letošní domácí sklizeň je zde! Začínáme sklízet ředkvičky a hlávkový salát. Pokud si přejete mít úrodu z našeho pole doma pravidelně, zapojte se do "KPZ" a předplaťte si úrodu. Předplacené bedýnky na principu KPZ, tedy komunitou podporované zemědělství Předplaťte si bedýnku a budete ji...