Fazolky v bílé omáčce
Zelené či žluté fazolové lusky v bílé omáčce patří ke klasice. Jejich příprava není nijak složitá. A těm, kdo tvrdí, že jim nechutnají, je udělejte pikantnější, anebo ještě lépe - vůbec jim je nedávejte a pochutejte si na nich s těmi, kdo na ně nedají dopustit.
Potřebujeme:
- tři až čtyři hrsti fazolek
- cibule
- česnek (1-3 stroužky)
- tuk na smažení
- moku hladkou asi 1-2 lžíce
- 1 dcl smetany
- citron nebo ocet
- cukr dle chuti
- sůl
- pepř
- kopr či jiné bylinky (nemusí být)
Fazolové lusky omyjeme, odstraníme řapíky, případně i špičky a podélná vlákna. Nakrájíme na kousky cca 1-2 centimetry dlouhé. Na tuku osmažíme najemno okrájenou cibulku, přidáme fazolky a orestujeme. Zeleninu zaprášíme hladnou moukou a promícháme, ještě chvilku smažíme. Poté vše zalijeme 0,3 dcl vody a necháme podusit, až fazolky změknou. Dle potřeby vodu doléváme. Před dokončením osolíme, opepříme, osladíme a dolijeme smetanou. Nakonec přidáme česnek a bylinky, případně přikyselíme citronem nebo octem.
Podáváme s brambory a volským okem.