Fazolky v bílé omáčce

Zelené či žluté fazolové lusky v bílé omáčce patří ke klasice. Jejich příprava není nijak složitá. A těm, kdo tvrdí, že jim nechutnají, je udělejte pikantnější, anebo ještě lépe - vůbec jim je nedávejte a pochutejte si na nich s těmi, kdo na ně nedají dopustit.

Potřebujeme:

  • tři až čtyři hrsti fazolek
  • cibule
  • česnek (1-3 stroužky)
  • tuk na smažení
  • moku hladkou asi 1-2 lžíce
  • 1 dcl smetany
  • citron nebo ocet
  • cukr dle chuti
  • sůl
  • pepř
  • kopr či jiné bylinky (nemusí být)

Fazolové lusky omyjeme, odstraníme řapíky, případně i špičky a podélná vlákna. Nakrájíme na kousky cca 1-2 centimetry dlouhé. Na tuku osmažíme najemno okrájenou cibulku, přidáme fazolky a orestujeme. Zeleninu zaprášíme hladnou moukou a promícháme, ještě chvilku smažíme. Poté vše zalijeme 0,3 dcl vody a necháme podusit, až fazolky změknou. Dle potřeby vodu doléváme. Před dokončením osolíme, opepříme, osladíme a dolijeme smetanou. Nakonec přidáme česnek a bylinky, případně přikyselíme citronem nebo octem.

Podáváme s brambory a volským okem. 


Aktuality

Citrusy přímo ze Sicílie

Přivezli jsme citrusové plody přímo ze Sicílie. Od certifikovaných pěstitelů máme nyní k dispozici: Citrony  Grepy    Pomeranče - kultivary: pupečný Navel, s hrubou kůrou Bitter, krvavý Moro, polokrvavý Tarocco Mandarinky –kultivar: Tardivo...

Černíkovická zelenina opět reprezentovala české bio v Německu

Tak jsme byli ve čtvtek 11.2.2016 zkontrolovat, jak si stojí naše výrobky na českém národním stánku Ministerstva zemědělství ČR na mezinárodním veletrhu BIOFACH 2016 v Norimberku. Černíkovické beraní rohy mizely poněkud rychle:). V místě, kde se jednou do roka setkává "biobranže" z celého světa...

Nově v nabídce: biomošty

Novinkou v nabídce jsou jablečné a jablečno-hruškové biomošty od kolegy - souseda Ondřeje Kučery. Jedná se o třílitrový pack. Pokud byste měli zájem o mošt z jablek a červené řepy, tak pište na kurka@wo.cz. Tuto specialitu skladem sice zatím nemáme, ale rádi zajistíme. V...